Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ύφεση στην Ευρωζώνη συνέχισε να βαθαίνει στο τέταρτο τετράμηνο του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit για τον Eurozone PMI Composite Output Index. Ο δείκτης καταγράφει σε μηνιαία βάση τις προοπτικές παραγωγικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των υπηρεσιών) και αποτελεί ένδειξη άμεσα διαθέσιμη με προφανή συσχέτιση με το επίπεδο της παραγωγής. Σημειωτέον ότι ο δείκτης διαθέτει μια προβλεπτική ικανότητα περίπου έξι μηνών.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 45,7 μονάδες τον Οκτώβριο (Διάγραμμα 1), καταγράφοντας πτώση 0,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (46,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο). Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί συρρίκνωσης καταγράφονται στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Η παραγωγή στη μεταποίηση, για όγδοο συνεχή μήνα, μειώθηκε, καθώς οι επιχειρήσεις σημείωσαν χαμηλό αριθμό νέων παραγγελιών από εγχώριους και τρίτους πελάτες. Όσον αφορά στον τομέα των υπηρεσιών, αυτός κατέγραψε την πιο μεγάλη πτώση από τον Ιούλιο του 2009.

Διάγραμμα 1. Eurozone PMI Composite Output Index.

Οι τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν πτώση, με τη Γερμανία να σημειώνει χαμηλό δύο μηνών (47,7), την Ιταλία χαμηλό εφτά μηνών (45,6), τη Γαλλία στις 43,5 μονάδες με χαμηλό διμήνου και την Ισπανία χαμηλό 2 μονάδων (41,5). Η μόνη χώρα με θετική επίδοση ήταν η Ιρλανδία,, σημειώνοντας υψηλό είκοσι μηνών (55,5).

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου για την Ελλάδα (Διάγραμμα 2) υποδηλώνουν ακόμα πιο έντονη συρρίκνωση της παραγωγής. Ο δείκτης Greece Manufacturing PMI έκλεισε για το μήνα Οκτώβριο στις 41 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,2 μονάδες σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης κατέγραψε χαμηλό τεσσάρων μηνών, εξαιτίας της μείωσης της απασχόλησης όσο και στην επιδείνωση των παραγγελιών. Συνακόλουθα, δεν αναμένεται βελτίωση του μεταποιητικού τομέα στο εγγύς μέλλον, αν συνυπολογισθεί η εξασθενημένη ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η έλλειψη ρευστότητας.       

Διάγραμμα 2. Greece Manufacturing PMI.

Η εξέλιξη του PMI αντικατοπτρίζει το κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, την πτώση της καταναλωτικής ζήτησης και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Αν και οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να διατηρήσει όλες τις χώρες-μέλη της, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη βραχυχρόνια και στη δημοσιονομική προσαρμογή σε μακροχρόνιο ορίζοντα, η πιθανότητα ανακατατάξεων στην Ευρωζώνη διατηρεί υψηλό τον κίνδυνο των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων.

Ως εκ τούτου είναι πιθανόν στους επόμενους μήνες οι επικρατούσες συνθήκες να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους ρυθμούς μεγέθυνσης, όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας αλλά και στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Προς επιβεβαίωση του Eurozone PMI Composite Output Index, η European Commission στην έκθεσή της για την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης με τίτλο “European Economic Forecast-Autumn2012” προβαίνει σε υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεών της. Πιο συγκεκριμένα, δεν αναμένει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ευρωζώνη πριν το 2013. Η επιστροφή στην ανάκαμψη κρίνεται αβέβαιη με τις παρούσες συνθήκες. Στο 0,4% εκτιμά την ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2012, ασθενή ανάπτυξη μόλις 0,1% για το 2013 και 1,4% το 2014. Σημαντική είναι η αναθεώρηση της εκτίμησης για τη Γερμανική οικονομία, όπου από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη την Άνοιξη του 2012, προβλέπει εν τέλει ανάπτυξη 0,8% για το επόμενο έτος. Όπως τονίζει η European Commission, βασική παράμετρος της υποβάθμισης των προβλέψεών της αποτελεί η αδυναμία των εμπορικών της εταίρων να αγοράσουν τα προϊόντα της και η αβεβαιότητα που συνοδεύεται με την κρίση χρέους. Όσον αφορά στην Ελλάδα, προβλέπει ύφεση 6% για φέτος, 4,2% για το 2013 και ανάκαμψη το 2014 της τάξης του 0,6%. Οι βασικοί μοχλοί της ύφεσης θα παραμείνουν αμετάβλητοι: μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, παρατεταμένη ανεργία και μείωση μισθών, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της εγχώριας ζήτησης. 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.