O ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι τέσσερις (4) σημαντικότεροι θεσμικοί τομείς - σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - που συνδράμουν στην καινοτομική δραστηριότητα μιας χώρας, μέσω της χρηματοδότησης των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) είναι ο τομέας των επιχειρήσεων (BES – Business Enterprise Sector), ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (HES – Higher Education Sector), ο δημόσιος τομέας (GOV – Government Sector) και ο τομέας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων (PNP – Private Non-Profit Sector).

Ο τομέας των επιχειρήσεων, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας (BES), ήταν ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις κύριους θεσμικούς τομείς R&D αναφορικά με τις επιδόσεις το 2010, αντιπροσωπεύοντας το 61,5% των δαπανών για R&D των χωρών της ΕΕ-27. Ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (HES) και του δημόσιου τομέα (GOV) ακολούθησε με μερίδια 24,2% και 13,3% αντίστοιχα.

Βασικός στόχος βάσει της στρατηγικής της Λισσαβόνας, είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των δαπανών για R&D να χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Σε εθνικό επίπεδο, τα τρία κράτη - μέλη της ΕΕ που ήταν κοντά στην επίτευξη του εν λόγω στόχου που έθεσε η στρατηγική της Λισσαβόνας, ήταν η Φινλανδία (66,1%), η Γερμανία (66,1%) και το Λουξεμβούργο (65,9%).

Σε πολλές από τις υπό εξέταση χώρες, ο «κατασκευαστικός» τομέας έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο για δαπάνες R&D από ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό συνέβη ιδίως στη Γερμανία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου περισσότερο από το 75% των δαπανών για R&D από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προέρχονταν από τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ιδιωτικός τομέας δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση των δαπανών σε R&D, που θα αποτελέσουν και την απαρχή στη δημιουργία καινοτομίας. Όπως φαίνεται και από το Διάγραμμα 1, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα δεν επενδύει ούτε κατά το ένα τρίτο (μόλις 28%) στις συνολικές δαπάνες για R&D και, φυσικά, απέχει πολύ από το να προσεγγίσει το στόχο των 2/3 που απαιτείται - βάσει της στρατηγικής της Λισσαβόνας - ως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε δαπάνες για R&D. Μεγάλο ποσοστό συμμετοχής για δαπάνες R&D στην Ελλάδα έχει ο δημόσιος τομέας με 21%, έναντι στόχου 10% βάσει της Λισσαβόνας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε δαπάνες R&D για την Ελλάδα παρατηρείται στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 49%. Φυσικά, αν λάβουμε υπόψη ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι σε συντριπτικό βαθμό δημόσια, τότε η κρατική συνεισφορά σε δαπάνες R&D ξεπερνάει τα 2/3 των συνολικών δαπανών για R&D, δίνοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία περιορισμένο ρόλο.

Διάγραμμα 1. Δαπάνες για R&D ανά τομέα απόδοσης ως ποσοστό του συνόλου.

 

Πηγή: Eurostat, “Science, technology and innovation in Europe”, (2013).

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.