Πάνω από 1000 ειδικοί ζητούν παύση της ανάπτυξης συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4

Εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων GPT-4 της OpenAI ζητούν με ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Future of Life Institute, πάνω από 1.000 ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στελέχη της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ο Ίλον Μασκ, ο Εμάντ Μοστάκε και ο Στιβ Βόζνιακ.

Οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι τα «ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτύσσονται μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους διαχειρίσιμοι».

Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται ότι, αν δεν υπάρξει εθελοντική παύση των εργασιών στον τομέα, θα πρέπει να παρέμβουν οι κυβερνήσεις. Ωστόσο, επισημαίνουν, ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πώς θα πρέπει να παύσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την Guardian, από την κυκλοφορία του GPT-4, η OpenAI έχει προσθέσει «plugins» στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναζητά δεδομένα στο Διαδίκτυο, να προγραμματίζει διακοπές και να πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές. Έχει διαπιστωθεί ότι τα συστήματά της είναι πιο ισχυρά από ό,τι ήταν όταν πρωτοκυκλοφόρησαν.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, GuardianReuters