Τα νέα μας

Η βωμολοχία φαίνεται πως, τελικά, κάνει καλό – τουλάχιστον σε μερικές περιστάσεις. Ένα ολοένα και μεγαλύτερο σώμα ερευνών δείχνει ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, απλώς το να λέει κανείς φωναχτά λέξεις-ταμπού τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο πόνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι την ίδια αποτελεσματικότητα έχουν όλες οι λέξεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αυξημένη επαγρύπνηση σχετικά με τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνει καθένας από εμάς, όχι μόνο για τον COVID-19, αλλά και για την εποχική γρίπη. Ένα από αυτά είναι η υγιεινή των χεριών.

Ενώ οι προτροπές σχετικά με τον καθαρισμό των χεριών είναι κάτι που λαμβάνει χώρα σε πολλές κοινότητες παγκοσμίως και είναι κάτι που συνιστάται ευρέως από τις διάφορες αρχές Υγείας, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτής της πρακτικής στον γενικό πληθυσμό είναι περιορισμένη.

Μια νέα μελέτη του κρατήρα Chicxulub στο Μεξικό, όπου χτύπησε ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, έδειξε ότι χτύπησε την «κατάλληλη» στιγμή για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά.

Όταν ένας αστεροειδής χτυπάει έναν πλανήτη, ο κρατήρας που δημιουργείται εξαρτάται κυρίως από τη γωνία της κρούσης. Ο Gareth Collins στο Imperial College London και οι συνεργάτες του συνέκριναν ένα σύνολο προσομοιώσεων με γεωλογικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον συγκεκριμένο κρατήρα.

Η ανεργία είναι ένα χαρακτηριστικό της οικονομίας που φοβούνται τόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όσο και η χώρα ολόκληρη. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι, ακόμα και σε περιόδους μεγέθυνσης της οικονομίας που δημιουργούνται αρκετές θέσεις εργασίας, η ανεργία δεν φτάνει ποτέ το 0%. Ακόμη και η Γερμανία, που θεωρείται παράδειγμα εθνικής οικονομίας, το 2018 το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν στο 3,5% με 3,3% περίπου. Τι είναι αυτό που κρατάει την ανεργία και δεν εξανεμίζεται;

Ένας μικρός γαλαξίας ονόματι Τοξότης διαμορφώνει τον Γαλαξία μας για δισεκατομμύρια χρόνια. Κάθε φορά που περνάει κοντά από τον Γαλαξία μας, έχει προκαλέσει σημαντική δημιουργία αστεριών, που μπορεί να είναι υπεύθυνα ακόμα και για τη δημιουργία του ήλιου.

Ο Tomás Ruiz-Lara, στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Κανάριων Νησιών στην Ισπανία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από το τηλεσκόπιο Γαία, ώστε να υπολογίσουν την ηλικία των αστεριών στα 6.500 έτη φωτός του ηλιακού συστήματος.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γίνεται πιο αδύναμο μεταξύ Αφρικής και Ν. Αμερικής, προκαλώντας ζητήματα για τους δορυφόρους και τα διαστημικά σκάφη.

Οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο παρατήρησαν ότι μια περιοχή γνωστή ως Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τo Σμήνος δορυφόρων της European Space Agency (ESA), ερευνητές παρατήρησαν ότι στην περιοχή της ανωμαλίας υπήρξε μείωση έντασης κατά περισσότερο από 8% μεταξύ 1970 και 2020.

Τη δεκαετία του 1950, μια συλλογή από κομμάτια παπύρων της Νεκρής Θάλασσας δωρίθηκε από την κυβέρνηση της Ιορδανίας στον ερευνητή  Ronald Reed του Πανεπιστημίου Λιντς. Είχε θεωρηθεί ότι τα κομμάτια αυτά ήταν ιδανικά για επιστημονικές δοκιμές, καθώς ήταν λευκά και είχαν μικρή αξία.

Αφού τα κομμάτια αυτά μελετήθηκαν, στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές μέρος, ενώ το 1997, η Συλλογή Reed δωρίθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Νέα μελέτη διαπίστωσε πρόσφατα πως τα συστατικά που υιοθετήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 ως εναλλακτικές στα βλαβερά για το όζον χημικά μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών χημικών. Αυτά μάλιστα επιδρούν στο περιβάλλον επ’ άπειρο.

Η ισπανο-αιγυπτιακή αποστολή από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης που εργαζόταν στην περιοχή al-Bahnasa, η οποία είναι γνωστή ως Οξύρυγχος ανακάλυψε ένα μοναδικό τάφος που χρονολογείται από την εποχή της 26ης Δυναστείας (664-525 π.Χ.),  

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ενδέχεται να έχουν άμεση εμπειρία ενός πλανήτη που δημιουργείται γύρω από ένα νέο αστέρι.

Ένας σπειροειδής δίσκος αερίου και η σκόνη που περιβάλλει το άστρο AB Aurigae περιέχει ένα μικρό σχήματος S στροβιλισμό κοντά στο επίκεντρο του σπιράλ.

Αυτός ο στρόβιλος «είναι το ακριβές σημείο όπου ο νέος πλανήτης μάλλον σχηματίζεται» λέει ο αστροφυσικός Emmanuel Di Folco του Πανεπιστημίου του Μπορντό στη Γαλλία.