Έρχεται ο μεταφραστής κατοικιδίων

Το να καταλαβαίνουμε τι λέει ο σκύλος ή η γάτα μας, όσο επιθυμητό κι αν είναι, ανήκει στην επιστημονική φαντασία. Ή μήπως όχι;

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μηχανών μάθησης μας δείχνουν ότι θα είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τα ζώα, έστω και περιορισμένα.

Έτσι, με τη βοήθεια της ΤΝ οι επιστήμονες μαθαίνουν πώς να μεταφράσουν τους ήχους που βγάζουν τα ζώα, αλλά και τις εκφράσεις τους. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί συστήματα ΤΝ που ακούν και αναλύουν τους ήχους ενός είδους πιθήκου, με τους οποίους επικοινωνούν μεταξύ τους τα μέλη του είδους αυτού, αλλά και «διαβάζουν» τα πρόσωπα αρνιών για να εντοπίσουν πότε ένα ζώο πονάει.

Η σημαντικότερη ωστόσο πρόοδος στον τομέα αυτό είναι η μελέτη του Δρ Con Slobodchikoff, ομότιμου καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Β. Αριζόνα, ο οποίος για 30 χρόνια μελετά ένα συγκεκριμένο τρωκτικό, τον κυνόμυ. Ο Slobodchikoff βρήκε ότι τα τρωκτικά αυτά βγάζουν υψηλούς ήχους, με τους οποίους ειδοποιείται το κοπάδι για την παρουσία θηρευτών. Μάλιστα οι ήχοι αυτοί διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του θηρευτή.

Ο Slobodchikoff, με τη βοήθεια ενός επιστήμονα των Η/Υ, ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που μεταφράζει τους ήχους αυτούς στα Αγγλικά. Τον προηγούμενο χρόνο, μάλιστα, ίδρυσε την Zoolingua, μια εταιρία με στόχο την ανάπτυξη ενός παρόμοιου εργαλείου, το οποίο θα μεταφράζει τους ήχους και τις εκφράσεις των κατοικίδιων ζώων.

Βέβαια, η εργασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη. Μάλιστα, μια σχετική αναφορά της Amazon σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις, προβλέπει ότι στα επόμενα 10 χρόνια θα έχουμε μεταφραστή κατοικίδιων ζώων.

Τι σημαίνει η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τα ζώα; Σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να τα φροντίζουμε καλύτερα, ακόμα και να σώζουμε τη ζωή τους.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται, ακόμα κι αν ένας τέτοιος μεταφραστής γίνει πραγματικότητα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μια σε βάθος επικοινωνία με τα κατοικίδιά μας. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη γνωστική ικανότητα ανθρώπου και ζώων.

Πηγή: nbcnews