Να πώς αλλάζει τον χρόνο στη Γη το λιώσιμο των πάγων

Monday 1 April 2024

Να πώς αλλάζει τον χρόνο στη Γη το λιώσιμο των πάγων

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων, το οποίο οδηγεί στην επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, που καθορίζει τις ώρες και τα λεπτά που υπαγορεύουν τις ημέρες μας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια οι αρμόδιες υπηρεσίες μέτρησης του χρόνου να αφαιρέσουν ένα λεπτό από τα ρολόγια μας. Το λεπτό αυτό ενδέχεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα υπολογιστικά συστήματα. Σύμφωνα με το CNN, σταδιακά έχουν προστεθεί πολλά δευτερόλεπτα, αλλά μετά από μια μακρά τάση επιβράδυνσης, η περιστροφή της Γης επιταχύνεται τώρα λόγω των αλλαγών στον πυρήνα της και για πρώτη φορά θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.

«Ένα αρνητικό επιπλέον δευτερόλεπτο δεν έχει ποτέ προστεθεί ή δοκιμαστεί, οπότε δεν έχουν προηγούμενο τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει», έγραψε η Πατρίτσια Ταβέλα, μέλος του Τμήματος Χρόνου στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στη Γαλλία, σε άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη.

Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό εξαρτάται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους καθυστερεί το επιπλέον δευτερόλεπτο κατά τρία χρόνια, μετατοπίζοντάς το από το 2026 στο 2029, σύμφωνα με την μελέτη.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, ο γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο, Ντάνκαν Άγκνιου, το λιώσιμο των πάγων στους πόλους επηρεάζει το πού συγκεντρώνεται η μάζα της Γης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γωνιακή ταχύτητα του πλανήτη. Δεδομένου ότι οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, αυξάνεται η μάζα γύρω από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που επηρεάζει την περιστροφή του πλανήτη.

Το εντυπωσιακό, όπως σημειώνει ο Άγκνιου, είναι ότι έχουμε ενεργήσει με τέτοιον τρόπο στον πλανήτη, ώστε να αλλάξει κατά τρόπο μετρήσιμο η ταχύτητα περιστροφής της Γης.

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, οι μέρες διαρκούσαν 23,5 ώρες, σύμφωνα με μια μελέτη στην Παλαιοωκεανογραφία και Παλαιοκλιματολογία.

Πηγή: iefimerida.gr

Receive the most reliable analyses in your email!

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης.