Δρ Αναστασία Χαλκιά

Κοινωνιολόγος, Εγκληματολόγος – Ειδική Επιστήμονας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Υπεύθυνη Ερευνών και Επιστημονικού Έργου του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ)

χαλκιά αναστασία

Επικοινωνία

Eθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου www.nchr.gr 

Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος www.e-keme.gr

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στη σύγχρονη εγκληματικότητα και την αντιμετώπισή της, ως υπότροφος βάσει άριστης επίδοσης. Το διδακτορικό της εκπονήθηκε επίσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την αντεγκληματική πολιτική και τις τιμωρητικές στάσεις των πολιτών, και αξιολογήθηκε ομόφωνα με «Άριστα».

Από το 2018 διαθέτει συνεχή διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ενταγμένη στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ) και διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ), στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Κοινωνικής Πολιτικής.

Κατέχει τη θέση της Ειδικής Επιστήμονα στην ΕΕΔΑ και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι αναπληρώτρια αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN), αναπληρωματικό σημείο επαφής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, και μέλος Ομάδων Εργασίας του ENNHRI. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας και Βοηθός του Προέδρου του EUCPN κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2014.

Έχει συγγράψει 1 μονογραφία, έχει επιμεληθεί 6 συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 επιστημονικά κείμενα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Το ερευνητικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 70 εγχώρια και διεθνή συνέδρια.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αντεγκληματική πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την έμφυλη βία, τη μετανάστευση, το προσφυγικό, και τις διαθεματικές ανισότητες, με στόχο την ανάδειξη εργαλείων κοινωνικής πολιτικής και δημόσιου διαλόγου, βασισμένων στην έρευνα και την τεκμηρίωση.

Πρόγραμμα στο e-learning του EKΠΑ

Εγκληματολογία και Φύλο: Σύγχρονες Θεωρίες, Στερεότυπα και Πρόληψη της Βίας

Λάβε στο email σου τις πιο έγκυρες αναλύσεις!

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης.