Τα νέα μας

Ένα τεράστιο κοίτασμα χρυσού μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας αποκαλύφθηκε στο υπάρχον κοίτασμα χρυσού Wangu στα βορειοανατολικά της επαρχίας Χουνάν, σύμφωνα με το Γεωλογικό Γραφείο της επαρχίας Χουνάν (GBHP). Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περισσότερες από 40 φλέβες χρυσού, οι οποίες περιείχαν περίπου 330 τόνους σε βάθη ως και δύο χιλιάδες μέτρα. Πρόκειται για τεράστιο απόθεμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ενιαία δεξαμενή του πολύτιμου μετάλλου που έχει απομείνει οπουδήποτε στη Γη. Καθώς αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια, προκάλεσε ράλι στην παγκόσμια τιμή του χρυσού.

«Το βιβλίο αυτό περιέχει μια περιεκτική και προσβάσιμη συζήτηση των αρχών που διέπουν την επιλογή πολιτικών και την αξιολόγηση των προηγούμενων πολιτικών, η οποία θα είναι πολύτιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το ρόλο της πολιτικής στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

«Ελληνική Βιομηχανία: Το παρόν και το μέλλον. Το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ευκαιρία της βιώσιμης ανάπτυξης»

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (MSc in FinTech), με μεγάλη χαρά σας προσκαλούν στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2024 στο διήμερο συνέδριο Fintech Athens 3.0 με σημαντικούς ομιλητές από Κεντρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Καλοδιατηρημένο πτώμα νεογέννητου αιλουροειδούς που ανήκει σε ένα εξαφανισμένο είδος με μεγάλους χαυλιόδοντες το οποίο ζούσε πριν από 35 χιλιάδες έτη ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στη Σιβηρία.

Το κεφάλι και μέρος του σώματος του ζώου που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα έτη είναι διατηρημένα σε πρωτοφανή για τέτοιο εύρημα επίπεδα αφού έχουν διατηρηθεί ακόμη και τα μουστάκια και τα νύχια του. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το ζώο αυτό έχασε την ζωή του όταν ήταν μόλις 3 εβδομάδων χωρίς να έχουν εντοπιστεί ακόμη τουλάχιστον κάποια σημάδια ή ίχνη που να υποδεικνύουν την αιτία θανάτου.

Στις βόρειες ιταλικές Άλπεις το λιώσιμο των πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε τα ίχνη ενός προϊστορικού οικοσυστήματος που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή πριν κάνουν οι δεινόσαυροι την εμφάνιση τους στη Γη.

Την ανακάλυψη έκανε ένα ζευγάρι πεζοπόρων από το Λοβέρο, ένα χωριό στην επαρχία Σόντριο, πάτησε έναν ανοιχτό γκρι βράχο καλυμμένο με περίεργα κυκλικά σχέδια με κυματιστές γραμμές. «Κοίταξα πιο προσεκτικά και συνειδητοποίησα ότι ήταν ίχνη» ανέφερε η Στέφενσεν στον Guardian.

Το Τμήμα μας παρείχε την αιγίδα του και ήταν παρόν στο 7ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΑ Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης, με θέμα: «ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 7 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το οποίο παρακολούθησαν στελέχη από τον Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα, ερευνητές και εμπειρογνώμονες, καθώς και φοιτητές του Τμήματός μας.

 
 
Οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται μακρύτερα, ταχύτερα, βαθύτερα και ευρύτερα από την αλήθεια, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του MIT Media Lab (Laboratory for Social Machines − LSM). Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία για τη μοντελοποίηση της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, οι ερευνητές μελετούν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σαν να επρόκειτο για παθογόνο ιό.
Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, η βαρύτητα δεν είναι δύναμη αλλά συνέπεια της κίνησης σε έναν χωροχρόνο που έχει καμπυλωθεί από την παρουσία μαζών. Τη θεωρία αυτή ενδέχεται να καταρρίψει ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει ότι ανέπτυξε μια μέθοδο για να εντοπιστεί το βαρυτόνιο. Πρόκειται για ένα υποθετικό σωματίδιο, το οποίο, αν τελικά υπάρχει και βρεθεί, θα αποδειχθεί ότι η βαρύτητα είναι τελικά μια ακόμη δύναμη. 
Τα βαρυτόνια, σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, είναι τα θεμελιώδη στοιχεία της βαρύτητας όπως είναι τα φωτόνια για το φως.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης σας προσκαλεί στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την αξιολόγηση, με θέμα:
 
 

«ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ»

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024 (10:00'-16:30')

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα