Θα πρέπει να παρερμηνεύσουμε και όχι απλά να παραφράσουμε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη για να προσεγγίσουμε την νοοτροπία γενεών Σκοπιανών που γαλουχήθηκαν με την πίστη στην μακεδονική ταυτότητα και την πλαστή ιστορία τους, παραχαράσσοντας την ίδια την ιστορία και την πραγματικότητα. Και είναι γεγονός ότι οι γενιές αυτές δεν διδάχτηκαν ποτέ ότι ο πολιτισμός που πλάστηκε με τη δράση του Μ. Αλεξάνδρου έφερε την ελληνική γλώσσα ως «κοινή» και μέσο έκφρασης σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο επί αιώνες.
Σε κοινή δήλωση πρώην πρέσβεων της Ελλάδας με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας για το Σκοπιανό, διάβασα την ακόλουθη ενδιαφέρουσα επισήμανση: «Θα πρέπει όλοι να θυμούνται την επίσημη κρατική εγκύκλιο-προειδοποίηση του άλλοτε Υπουργού των ΗΠΑ Stettinius (26 Δεκέμβρη 1944), που έγκαιρα, μόλις δημιουργήθηκε από τον Τίτο το τεχνητό μόρφωμα του «Μακεδονισμού», έλεγε μεταξύ άλλων επί λέξει: η Κυβέρνησή μας εκτιμά ότι αναφορές σε «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρίδα», «Μακεδονική Εθνική Ταυτότητα» συνιστούν αβάσιμη δημαγωγία, που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει στην σημερινή αναζωογόνησή τους ένα προπέτασμα για επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος».
Από τότε, λοιπόν, μέχρι και σήμερα ο «Μακεδονισμός» συνεχίζεται ακάθεκτος, και αν δεν αποσαφηνιστεί η ταυτότητα και δεν γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές ρυθμίσεις ώστε να αλλάξει η ΠΓΔΜ τον αλυτρωτισμό του Συντάγματος, το θέμα του ονόματος των Σκοπίων δεν θα πρέπει να αποτελεί το κυριότερο μέλημα των κυβερνώντων. Οι υποσχέσεις των Σκοπιανών ότι όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις θα γίνουν με… δόσεις, ώσπερ μνημόνια, ελλοχεύουν κινδύνους, και είναι βέβαιο ότι η είσοδός τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με την κατοχύρωση του ονόματος «Μακεδονία» θα ενισχύσει το επεκτατικό τους ιδεολόγημα.
Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια
Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών