Η προσεχής προοπτική συγκέντρωσης μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωπαϊκές, αυτοδιοίκησης, βουλευτικές και ενδεχομένως επαναλαμβανόμενες) αυξάνει την αβεβαιότητα και καταναλώνει τον προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Όταν τα πολιτικά γεγονότα αυτά συνδυαστούν με ένα έντονο πολιτικό κύκλο και ένα ανοδικό επιτοκιακό κύκλο που συνοδεύεται από αυξανόμενες δυσκολίες συγκέντρωσης δανειακών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργούν ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον σε υπερχρεωμένες χώρες. Παρόλα αυτά η οικονομία έχει αποκτήσει αξιόλογες ισορροπίες και δεν κινδυνεύει από μια ύφεση. Είναι όμως πιθανόν να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη δυσκολία διαχείρισης γνωστών και χρόνιων προβλημάτων όπως της παραοικονομίας, του ισοζυγίου πληρωμών, κ.λπ.
Συνεπώς η λογική της συντόμευσης του χρόνου των πολιτικών αβεβαιοτήτων έχει ισχυρή βάση. Εναλλακτικά μια πολιτική συμφωνία «πολιτικής σταθεροποίησης» του οικονομικού περιβάλλοντος έχει επίσης λογική βάση. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανόν. Ας κρατηθούν τουλάχιστον οι πολιτικές εντάσεις σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι όταν αυξάνεται η πολιτική ένταση το βασικό θύμα είναι διαρθρωτικές μεταβολές και η μελλοντική ανάπτυξη είτε εάν βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης είτε εάν βρίσκονται στις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε το πλήρες 2σέλιδο ρεπορτάζ σε μορφή pdf εδώ: σελίδα 1η - σελίδα 2η
Πηγή - 1η Δημοσίευση: Εφημερίδα "Φιλελεύθερος" (Κυριακή 06 Μαΐου 2018) - Αναδημοσίευση: Liberal.gr