Ο καθηγητή φυσικής διαστήματος Ξενοφών Δίον. Μουσάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Αστρονόμος, συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε Royal Society Research Fellow, Research Assistant και Senior Visiting Research fellow, στο Imperial College για 30 έτη με τριμηνιαίες επισκέψεις ανά έτος όπου εργάστηκε σε διαστημικά πειράματα. Επισκέπτης καθηγητής (τρεις μηνιαίες θητείες) στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού, και στο Πανεπιστήμιο Σονόρας (Μεξικό). Έχει πολυετή συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Παρισίων για πειράματα σε διαστημόπλοια και συνεπίβλεψη διδακτορικών και είχε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Ηλιακού Συστήματος για πειράματα σε διαστημόπλοια.
Εργάζεται ερευνητικά με αντικείμενα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, την αρχαία οπτική την Διαστημική φυσική, τον Ήλιο και τους πλανήτες.
Συμμετέχει σε Διαστημικές αποστολές της NASA (διαστημόπλοια STEREO που βρίσκονται πίσω από τον Ήλιο, WIND/NASA που βρίσκεται ανάμεσα στην Γη και τον Ήλιο, Solar Orbiter/ESA που πηγαίνει πολύ κοντά στον Ήλιο και πάνω από τους πόλους του.
Βραβεία:
• Βραβείο American Geophysical Union, 2000.
• Βραβείο NASA, 2009.
• Επίτιμος διδάκτωρ της Διεθνούς Ακαδημίας της Εκπαίδευσης Επιστημών, της Ουκρανίας.2017.
Συγγραφέας 5 Βιβλίων, περισσοτέρων από 120 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πολλά λήμματα της Εγκυκλοπαίδειας Εκδοτικής Αθηνών (όλα τα αστρονομικά και διαστημικά λήμματα).
Επέβλεψε 38 διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (δύο συνεπίβλεψη με το Αστρονομικό πρόγραμμα Αστεροσκοπείου Παρισίων), δυο στο Max Planck Institut fuer Aeronomie (Sonnensystemforschung) και τρία στο Imperial College, δύο Πανεπιστήμιο Καϊρου και δύο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας.
500 ομιλίες στην Ελλάδα και όλο τον Κόσμο (Πανεπιστήμια Harvard,Tuffts, Drexel, Λονδίνου, Λομονόσωβ, Reading, Birmingham, πολλά ελληνικά και ξένα σχολεία κ.α.).
Εκατοντάδες εκθέσεις σε όλο τον Κόσμο, πανεπιστήμια και μουσεία Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, NASA, UNESCO, Μουσείο Μανχάταν, Πανεπιστήμιο Λομονόσωβ, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Μεξικού, Πανεπιστήμιο Σονόρας Πανεπιστήμιο Drexel, Sunnyhill College, κ.α.
Μέλος ΔΣ Ένωσης Ελλήνων Φυσικών επί 35 έτη .
Διετέλεσε:
Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής 25 έτη και
Διευθυντής Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου 2 έτη
Συγκλητικός 3 έτη,
Αντιπρόεδρος Τμήματος Φυσικής (2 ετη),
Διευθυντής Τομέα Αστροφυσικής, Αστροφυσικής και Μηχανικής ένα έτος.
Πρόεδρος (ή μέλος ΔΣ) επί 30 έτη του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπεύθυνος του Γραφείου διασύνδεσης της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ το οποίο ίδρυσε και λειτούργησε με επιτυχία για πολλά έτη προς όφελος πτυχιούχων για εύρεση εργασίας και φοιτητών για συμβουλευτική κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές.
Ξενοφών Διον. Μουσάς
Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος) Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Τμήμα Φυσικής Σχολή Θετικών Επιστημών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος (συνταξιούχος) Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Τμήμα Φυσικής Σχολή Θετικών Επιστημών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επικοινωνία
Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη, GR 15783 Ζωγράφου, Αθήνα
κινητό 6978792891