ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Η διαχείριση κρίσεων από τους κρατικούς φορείς περιλαμβάνει μία σειρά από θεματικές ενότητες. Από τη μία, έχουμε τις σύγχρονες μορφές τρομοκρατίας και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, καθώς μεταβαίνουμε από μία περίοδο ατομικής και συμβατικής (θα έλεγε κανείς) τρομοκρατίας προς μία ολοένα και περισσότερο ανεξέλεγκτη και θρησκευτική τρομοκρατία. Η τρομοκρατική δράση αναγκάζει το κράτος δικαίου να «αναδιπλώνεται» και να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην εγγύηση της ελευθερίας των πολιτών του και την προάσπιση του δικαιώματός τους για ασφάλεια στην καθημερινότητα τους. Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελούν οι λεγόμενες «ασύμβατες» μορφές τρομοκρατίας, όπως είναι οι βιολογικές επιθέσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και η αναγκαιότητα των σύγχρονων κρατών να αντιμετωπίσουν αυτές τις ασύμμετρες απειλές.
Τα φαινόμενα της «κλιματικής αλλαγής» μπορούν, συγκεντρωτικά, να επιφέρουν οικονομικές απώλειες σε παραγωγικούς τομείς που στηρίζονται στην ανάπτυξη των πόλεων (όπως είναι ο τουρισμός), οικονομικές απώλειες σε παραγωγικούς τομείς που στηρίζονται σε μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. τουρισμός), αύξηση οικονομικών εξόδων που σχετίζονται με την επισκευή κτηρίων που πλήττονται από πλημμυρικά επεισόδια, διαμάχες μεταξύ κρατών σε θέματα εκμετάλλευσης πόσιμων υδάτων, αλλά και διαχείρισης των «κλιματικών» μεταναστευτικών ρευμάτων, παραγωγικές απώλειες σε τομείς, εξαιτίας της διακοπής υπηρεσιών λόγω καταστροφής του δικτύου από πυρκαγιές (black-out). Αυτός ο συνδυασμός οικονομικών και περιβαλλοντικών ζημιών, που μπορεί να έχουν και κοινωνικά ή εργασιακά κόστη, είναι που απασχολεί την πολιτική και οικονομική ηγεσία και διοίκηση της κάθε χώρας και αυτά καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Διαχείριση κρίσεων σημαίνει και διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων που είναι πλέον παγκόσμιες. Τα κύρια πανδημικά επεισόδια είναι αυτά που έχουν καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία και στις βασικές ιστορικές και κοινωνικές τους επιδράσεις. Είναι γνωστό ότι η κάθε πανδημία είναι, με σύγχρονους όρους, μία υγειονομική κρίση, η οποία αφήνει το στίγμα της για πολλά χρόνια μετά το τέλος της. Είναι βαθύτατα κοινωνικά φαινόμενα που προεκτείνονται σε βάθος ιστορικού χρόνου. Αυτό έχει για τις υγειονομικές κρίσεις μία διπλή σημασία: είναι συγκαιρινά μεν επεισόδια της κάθε ιστορικής εποχής, αλλά ταυτόχρονα έχουν εντός τους σταθερές αντιμετώπισης που τις συναντάμε σε κάθε εποχή: μία τέτοια κλασική περίπτωση αντίδρασης είναι η παλαιότερη «καραντίνα» ή το σημερινό lockdown που εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις κυβερνήσεις.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Αβράμη, Λ., (2015). Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή: Η συμμόρφωση ως παράγοντας διαμόρφωσης αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών, διδ. διατρ., ΕΚΠΑ, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.
Βουτσάκης, Β., (2004). «Ο ρεαλισμός των ρεαλιστών», Τρομοκρατία και Δικαιώματα. Από την ασφάλεια του κράτους στην ανασφάλεια δικαίου (Α. Μανιτάκη, επιμ.), Κοινωνικές Επιστήμες-1, εκδόσεις Σαββάλας, 91-110.
Παρασκευόπουλος, Ν., (2004). «Ασφάλεια του κράτους και ανασφάλεια δικαίου», Τρομοκρατία και Δικαιώματα. Από την ασφάλεια του κράτους στην ανασφάλεια δικαίου (Α. Μανιτάκη, επιμ.), Κοινωνικές Επιστήμες-1, εκδόσεις Σαββάλας, 42-58.
Snowden, F.M., (2021). Επιδημίες και Κοινωνία. Από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι σήμερα, εκδ. Πατάκη.
Saladino, V., Algeri, D., and Auriemma, V., (2020). “The Psychological and Social Impact of Covid-19: New Perspectives of Well- Being”, Frontiers in Psychology, Vol. 11, 1-6.
Τράπεζα της Ελλάδος, (2011). Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, Επιτροπή Μελέτης Κλιματικής Αλλαγής.
Λω, Ρ., (2020). Τρομοκρατία, μία παγκόσμια ιστορία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης- Προοπτικές.
Vinet, F., (2020). Η μεγάλη Γρίπη του 1918. Η χειρότερη επιδημία του 20ου αιώνα. Ιστορία της ισπανικής γρίπης, εκδόσεις Μεταίχμιο.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Τεχνολογίες Συστημάτων Ασφαλείας
Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κυβερνοασφάλεια
Κυβερνοέγκλημα και Κυβερνοασφάλεια
Security Management (CBRNE) - Επιστημονικός Διευθυντής Ασφαλείας
Κλιματική Αλλαγή: Οικονομικές - Κοινωνικές Επιπτώσεις και Πολιτικές Αντιμετώπισης
Κλιματική Αλλαγή σε Αστικές Περιοχές
Κλιματική Αλλαγή και Τεχνολογία Τοπίου
Εισαγωγή στον Ενεργειακό και Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Κτιρίων και Αστικών Δομών
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
- 1 από 5
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |