Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οι Αμαζόνες, οι φοβερές πολεμίστριες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μύθος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι αυτές οι γυναίκες που πολεμούσαν και κυνηγούσαν όπως και οι άντρες, όντως υπήρξαν.
Ανασκαφές σε τάφους σε νεκρόπολη της εποχής του Χαλκού στο Ναχιτσεβάν, στο Αζερμπαϊτζάν, αποκάλυψαν γυναίκες θαμμένες με όπλα, όπως βέλη, ένα χάλκινο στιλέτο και ένα ρόπαλο, και κοσμήματα. Το συμπέρασμα των αρχαιολόγων ήταν ότι θα πρέπει να ήταν Αμαζόνες που έζησαν πριν από 4.000 χρόνια.
«Φαίνεται ότι υπάρχει αλήθεια πίσω από τους μύθους και τους θρύλους της αρχαίας Ελλάδας» δήλωσε στον Observer η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ.
Η ιστορικός σημείωσε ότι αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη πιο σημαντικά όταν συνδέονται με προηγούμενα ευρήματα. Το 2019, βρέθηκαν στη Ρωσία τα λείψανα τεσσάρων γυναικών πολεμιστών που είχαν θαφτεί με αιχμές βελών και λόγχες. Το 2017, Αρμένιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα μιας γυναίκας που φαινόταν να έχει πεθάνει από τραύματα μάχης, καθώς μια αιχμή βέλους ήταν θαμμένη στο πόδι της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, βρέθηκαν τα λείψανα μιας γυναίκας η οποία είχε θαφτεί με ένα στιλέτο.
Μερικοί από τους σκελετούς αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τόξα και βέλη εκτενώς, σύμφωνα με την ιστορικό.
«Τα δάχτυλά τους είναι παραμορφωμένα επειδή χρησιμοποιούσαν τόσο πολύ τα βέλη. Οι αλλαγές στις αρθρώσεις των δακτύλων δεν θα προέκυψαν μόνο από το κυνήγι. Επρόκειτο για μια διαρκή εξάσκηση. Αυτό που είναι πολύ συναρπαστικό είναι ότι πολλά από τα οστικά στοιχεία δείχνουν σαφείς ενδείξεις για παρατεταμένο χρόνο στη σέλα. Οι λεκάνες τους είχαν ανοίξει επειδή ιππεύαν άλογα. Τα οστά τους διαμορφώθηκαν από τον τρόπο ζωής τους» εξήγησε η ιστορικός.
Η ίδια σημείωσε ότι τα κοσμήματα που ανακαλύφθηκαν περιλαμβάνουν περιδέραια από κορνεόλη, μια ημιπολύτιμη πέτρα που, σύμφωνα με την ιστορικό, βλέπουμε συχνά σε αρχιέρειες ή θεές.
Φωτογραφία:
ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Guardian