Ανακαλύφθηκε νέα εξωτική μορφή πάγου
Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν μια νέα μορφή «εξωτικού» πάγου. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μοιάζει σε πυκνότητα και μοριακή δομή με το υγρό νερό περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό τύπο πάγου. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσομε καλύτερα το νερό και πολλές «ανωμαλίες» του. Επιπλέον, είναι πιθανό αυτό το είδος πάγου να υπάρχει με μακρινούς παγωμένους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Γανυμήδης και η Ευρώπη.
Το χαρακτηριστικό του πάγου αυτού είναι πως είναι άμορφος, δηλαδή τα μόριά του δεν έχουν οργανωμένη κρυσταλλική μορφή όπως του συνηθισμένου πάγου. Ο άμορφος πάγος είναι η βασική μορφή πάγου στο διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί δεν υπάρχει επαρκής θερμική ενέργεια για να σχηματιστούν κρύσταλλοι.
Οι ερευνητές που τον εντόπισαν, τον ονόμασαν «μέσης πυκνότητας άμορφο πάγο» (MDA). Σε αντίθεση με τους άλλους πάγους, αυτός έχει έχει περίπου την ίδια πυκνότητα με το υγρό νερό. Η πυκνότητα του είναι 1,06 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ενώ το νερό έχει πυκνότητα 1 γραμμάριο ανά κ.ε.
Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι, όταν ο εν λόγω πάγος θερμαίνεται και κρυσταλλοποιείται, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες θερμότητας, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτεί τεκτονικές κινήσεις και παγο-σεισμούς στους παγωμένους δορυφόρους.
Στη Γη γενικότερα ο άμορφος πάγος θεωρείται ότι υπάρχει μόνο στα ανώτερα και πιο ψυχρά στρώματα της ατμόσφαιρας. Στο διάστημα ο άμορφος πάγος αφθονεί. Οι κομήτες π.χ. ουσιαστικά είναι μεγάλα κομμάτια άμορφου πάγου χαμηλής πυκνότητας.
Πηγή: naftemporiki με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ