Δεκάδες Έλληνες θεοί και θνητοί στη Μικρά Ασία

Ένας ολόκληρος «στρατός» από δεκάδες πήλινα ειδώλια του 2ου -1 ου π.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκαν όλα μαζί στο αρχαίο θέατρο της πόλης Μύρα της Λυκίας στη Μικρά Ασία. Μερικά από αυτά έχουν διατηρήσει ακόμη το χρώμα πάνω τους, άλλα φέρουν χαραγμένα ονόματα και άλλα σώζονται αποσπασματικά.

Η ανασκαφή έγινε από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, οπότε και ανακαλύφθηκε ένα μικρότερο θέατρο κάτω από το ήδη υπάρχον ρωμαϊκό θέατρο. Αυτό το δεύτερο θεατράκι χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο και, όπως λένε οι Τούρκοι αρχαιολόγοι που έκαναν την έρευνα, τα παλαιότερα στοιχεία του ανάγονται στην εποχή του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., ενώ τα νεότερα στις αρχές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το 30 π.Χ.

Το εύρημα του πλήθους των ειδωλίων, όμως, που ήταν διάσπαρτα στο θέατρο, κάτω από ένα παχύ στρώμα ιζήματος, ήταν «μία απροσδόκητα μεγάλη έκπληξη», όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής, ο Νεβζάτ Τσεβίκ του Πανεπιστημίου Ακντενίζ. «Είναι σαν να αναστήθηκαν οι άνθρωποι της αρχαίας Μύρας και, διασχίζοντας τη σήραγγα του χρόνου, έφθασαν στην εποχή μας».

Το γεγονός ότι η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε περισσότερα από 50 κεφάλια ειδωλίων, που λείπουν τα σώματά τους, υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερα ειδώλια στην περιοχή. Η Άρτεμις, ο Ηρακλής, η Αφροδίτη, η Λητώ και ο Απόλλωνας ξεχωρίζουν ανάμεσά τους, υπάρχουν όμως και ειδώλια που απεικονίζουν μία μητέρα με το παιδί της αγκαλιά, ένα αγόρι που κρατά καρπό, μία γυναίκα με υδρία για νερό, ένας ιππέας.

Από τα χρώματα έχουν διατηρηθεί με διάφορες αποχρώσεις τους, κυρίως πάνω στα ενδύματα, το κόκκινο και το μπλε κι όσο για τα ονόματα, πιθανότατα είναι του εργαστηρίου όπου κατασκευάσθηκαν.

Μαζί με τα ειδώλια, πάντως, ήρθε στο φως και ένα σύνολο από άλλα αντικείμενα, ασημένια, χάλκινα, κεραμικά και από μόλυβδο. Όπως αναθηματικές πινακίδες και αγγεία θυμιάματος, γεγονός που κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι όλα αυτά μαζί προέρχονται από κάποιο χώρο λατρείας, από όπου τα μετέφεραν και τα απόθεσαν σε εκείνο το μέρος, σε έναν αποθέτη, δηλαδή.

Τα Μύρα ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους οικισμούς της Λυκίας και το λιμάνι τους ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Αναφορά στην Λυκία γίνεται ήδη από τον Όμηρο, στα κλασικά χρόνια την κατέκτησαν οι Πέρσες, ενώ όλη η περιοχή εξελληνίστηκε επί Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στα χριστιανικά χρόνια, τα Μύρα ήταν μητρόπολη, με περισσότερες από τριάντα επισκοπές. Άλλωστε, από εδώ πέρασε τρεις φορές ο Απόστολος Παύλος, ενώ ο Άγιος Νικόλαος ήταν επίσκοπος Μύρων.

Η ανασκαφή, πάντως, θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη για να ανακαλυφθούν, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι επί του παρόντος εργάζονται για την συντήρηση και τη συναρμολόγηση των εκατοντάδων μικρών θραυσμάτων ειδωλίων.

 

Πηγή: anaskafi/Ν. Θερμού, MonoNews