Πώς επικράτησαν οι δεινόσαυροι
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο τεράστιος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη εξόντωσε περίπου το 80% της ζωής συμπεριλαμβανομένων των δεινόσαυρων που κυριαρχούσαν στον πλανήτη για περίπου 170 εκατ. έτη. Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων άνοιξε το δρόμο για την άνθηση και κυριαρχία των θηλαστικών και τελικά την εμφάνιση του ανθρώπου.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπέρμπινγκχαμ στη Βρετανία αναφέρει και η κυριαρχία των δεινοσαύρων βασίστηκε σε μια παρόμοια πλανητικού επιπέδου καταστροφή που συνέβη πριν από 234 εκατ. έτη. Οι δεινόσαυροι έκαναν την εμφάνιση τους στη Γη πριν από περίπου 250 εκατ. έτη και σύμφωνα με τους ειδικούς για περίπου 20 εκατ. έτη η παρουσία τους στον πλανήτη ήταν αδιάφορη αφού ήταν λίγοι σε αριθμό και δεν έπαιζαν κάποιο ουσιαστικό ρόλο στα οικοσυστήματα που ζούσαν.
Πριν από ένα χρόνο διεθνής ομάδα ερενητών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακάλυψε στοιχεία που υποδείκνυαν ότι πριν από περίπου 234 εκατ. έτη συνέβη ένα συμβάν στη Γη το οποίο ονομάστηκε Carnian Pluvial Episode (CPE). Υπήρξε ένα μπαράζ τρομερών ηφαιστειακών εκρήξεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι συνθήκες που προκλήθηκαν προκάλεσαν κλιματικές αλλαγές οι οποίες ανάμεσα στα άλλα είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων βροχοπτώσεων.
Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του 50% της πανίδας και τη δημιουργία ενός νέου φυσικού περιβάλλοντος σε στεριά με την κυριαρχία των κωνοφόρων δέντρων και την εμφάνιση των πρώτων κοραλλιογενών υφάλων στη θάλασσα. Τα στοιχεία αυτά υποδείκνυαν ότι το περιβάλλον που δημιουργήθηκε ευνόησε τους δεινόσαυρους για να πολλαπλασιαστούν, να εξελιχθούν και να κυριαρχήσουν στη Γη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμπινγχαμ ανακάλυψαν στην Κίνα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των συναδέλφων τους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Αμερικανική Ακαδημίας Επιστημών «PNAS» οι ερευνητές αναφέρουν ότι πράγματι πριν από 234 εκατ. και για διάστημα δύο εκατ. ετών τη Γη συγκλόνισαν τρομερές ηφαιστειακές εκρήξεις τις οποίες ακολούθησαν «mega-μουσώνες» όπως τους χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Όπως αναφέρουν το υγρό στοιχείο αυξήθηκε πολύ στα οικοσυστήματα της Γης, οι λίμνες έγιναν μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος ευνοώντας την εμφάνιση νέων θαλάσσιων ειδών. Στη νέα μελέτη επιβεβαιώνεται ότι εκείνοι που ευνοήθηκαν περισσότερο από αυτές τις συνθήκες ήταν οι δεινόσαυροι και τα κωνοφόρα δέντρα.
Πηγή: naftemporiki