Εντοπίστηκε η πηγή της "ελεύθερης βούλησης" στον εγκέφαλο
Το αν υπάρχει ή όχι ελεύθερη βούληση – ή αν έχει καν νόημα αυτή η διάκριση – είναι θέμα συζήτησης που δεν έχει σταματήσει να γίνεται. Εκείνο που ενδιαφέρει τους νευροεπιστήμονες είναι η ερμηνεία, ή αντίληψη, της ελεύθερης βούλησης. Και για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τη γνωσιακή πηγή της.
Οι επιστήμονες έχουν ορίσει την ελεύθερη βούληση ως το συνδυασμό της θέλησης, της επιθυμίας για πράξη και του φορέα, μια αίσθηση ευθύνης για τις πράξεις κάποιου.
Μέσω μιας μεθόδου ανάλυσης που ονομάζεται «χαρτογράφηση του δικτύου των εγκεφαλικών βλαβών», οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τις πηγές δύο γνωσιακών διαδικασιών, υπεύθυνων για την αντίληψη της ελεύθερης βούλησης.
«Η χαρτογράφηση του δικτύου βλάβης είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να χαρτογραφήσουν συμπτώματα που προκαλούνται από το εγκεφαλικό τραύμα σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά δίκτυα», ανέφερε ο Δρ. Michael Fox, νευροεπιστήμονας στο Beth Israel Deaconess Medical Center. Και συνέχισε: «Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήσαμε αυτή τη μέθοδο προσέγγισης για να καθορίσουμε τη νευροανατομική βάση για τη διαταραχή της αντίληψης της ελεύθερης γνώσης».
Ο Fox και οι συνεργάτες του ερευνητές βρήκαν ότι η διακοπή της βούλησης προκλήθηκε από εγκεφαλική βλάβη στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το κίνητρο και τον σχεδιασμό.
Τεστ σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς απέδειξαν την επίδραση στις δύο περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη της ελεύθερης βούλησης, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα της προσπάθειας χαρτογράφησης.
Τα αποτελέσματα των ερευνών τους ανακοινώθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Όπως αναφέρει ο Fox, «η έρευνά μας εστίασε σε ασθενείς με διαταραχές ελεύθερης βούλησης αναφορικά με κινήσεις. Ωστόσο, η ελεύθερη βούληση είναι υπό συζήτηση, καθώς σχετίζεται με την κοινωνική, νομική και ηθική ευθύνη για αποφάσεις, όχι μόνο την κίνηση». Και συνεχίζει: «Παραμένει άγνωστο αν το δίκτυο των περιοχών του εγκεφάλου που εντοπίσαμε ότι σχετίζεται με την ελεύθερη βούληση για κινήσεις είναι το ίδιο με αυτό που αφορά την λήψη ηθικών αποφάσεων».
Πηγή: UPI