Συζητούν τα ζώα όπως οι άνθρωποι; Τι φανερώνει νέα μελέτη
Η συζήτηση μεταξύ ανθρώπων, όπου μιλάει ο ένας και απαντάει ο άλλος, θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία που διακρίνουν την ανθρώπινη γλώσσα από τους θορύβους που κάνουν τα άλλα ζώα.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όλα, από τους ελέφαντες, μέχρι τα πουλιά και τα τρωκτικά, ακολουθούν τον ίδιο κανόνα της εναλλαγής των ομιλούντων μελών.
Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία ανακάλυψαν ότι η επικοινωνία μεταξύ των ζώων δεν είχε ακόμα κατανοηθεί καλά, παρά τις μελέτες σε πουλιά που γίνονται εδώ και 50 χρόνια.
Οι συγγραφείς της νέας μελέτης τόνισαν το χρονισμό ως το βασικό παράγοντα της επικοινωνιακής εναλλαγής τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.
Ορισμένα είδη είναι ανυπόμονοι συνομιλητές, όπως κάποια ωδικά πτηνά που περιμένουν λιγότερο από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να «απαντήσουν» κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.
Στην αντίθετη πλευρά, οι φάλαινες φυσητήρες αφήνουν ένα κενό περίπου δύο δευτερολέπτων μεταξύ «απαντήσεων».
Οι άνθρωποι τυπικά κάνουν μια παύση περίπου 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου πριν απαντήσουν σε μια συζήτηση μεταξύ δύο και οι επιστήμονες βρήκαν ότι δεν είμαστε το μόνο είδος που θεωρεί αγένεια το να διακόψουμε τον άλλον που μιλάει.
Δύο είδη πτηνού (το τσικαντί και το ψαρόνι), μάλιστα, επιδιώκουν την αποφυγή αλληλεπικάλυψης κατά την επικοινωνία. Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες που έγραψαν στο περιοδικό Royal Society B: Biological Sciences: «Αν γίνει αλληλεπικάλυψη, τα άτομα αμέσως σιωπούν ή φεύγουν, καταδεικνύοντας έτσι ότι, σε αυτά τα είδη, η αλληλεπικάλυψη αποτελεί μια παράβαση των κοινωνικά αποδεκτών κανόνων που αφορούν την αλληλεπικάλυψη.
«Ο τελικός σκοπός του πλαισίου της έρευνας είναι να διευκολύνει μεγάλης κλίμακας συγκρίσεις μεταξύ των ειδών», είπε ο Dr Robin Kendrick, του Πανεπιστημίου της Υόρκης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Ένα τέτοιο πλαίσιο θα επιτρέψει στους ερευνητές να ανιχνεύσουν την εξελικτική ιστορία αυτής της θαυμαστής συμπεριφοράς εναλλαγής, αλλά και θα απαντήσει σε μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με την πηγή της ανθρώπινης γλώσσας».
Πηγή: Independent