Γιατί θυμόμαστε περισσότερο ορισμένες λέξεις
Χιλιάδες λέξεις, μεγάλες και μικρές, συνωστίζονται στη μνήμη μας, περιμένοντας να αντληθούν και να τοποθετηθούν σε προτάσεις. Σε μια πρόσφατη μελέτη με ασθενείς επιληψίας και υγιείς εθελοντές οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας βρήκαν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να «τραβάει» ορισμένες κοινές λέξεις, όπως «γουρούνι», «πόρτα», πολύ πιο συχνά από ό,τι άλλες, συμπεριλαμβανομένων των «γάτα», «δρόμος» και «σκάλα». Συνδυάζοντας τεστ μνήμης, καταγραφές εγκεφαλικών κυμάτων και έρευνες δισεκατομμυρίων λέξεων που έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, άρθρα εφημερίδων και διαδικτυακές εγκυκλοπαιδικές σελίδες, οι ερευνητές βρήκαν όχι μόνο πώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να ανακαλεί λέξεις, αλλά και μνήμες.
«Βρήκαμε ότι ορισμένες λέξεις είναι περισσότερο αξιομνημόνευτες από άλλες. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι μνήμες μας είναι συνδεδεμένες με νευρικά δίκτυα και ότι ο εγκέφαλός μας αναζητά αυτές τις μνήμες, όπως ακριβώς οι μηχανές αναζήτησης αναζητούν και εντοπίζουν πληροφορίες στο διαδίκτυο», είπε ο δρ. Weizhen (Zane) Xie, γνωστικός ψυχολόγος και μεταδιδακτορικός στο NIH's National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour.
Τα αποτελέσματα υποστήριξαν τη θέση ότι οι πιο αξιομνημόνευτες λέξεις αντιπροσώπευαν ομάδες με μεγάλη κίνηση στα δίκτυα μνήμης του εγκεφάλου. Οι επιληπτικοί ασθενείς ορθά ανακαλούσαν τις αξιομνημόνευτες λέξεις ταχύτερα από άλλους. Επίσης, τόσο οι ασθενείς όσο και οι υγιείς εθελοντές εσφαλμένα ανακαλούσαν τις πιο αξιομνημόνευτες λέξεις πιο συχνά από άλλες λέξεις. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες ο εγκέφαλος μπορεί να «επισκεφθεί» ή να «προσπεράσει» αυτές τις συνδεδεμένες σε υψηλό βαθμό μνήμες, όπως τα ζώα αναζητούν τροφή ή ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αναζητά στο διαδίκτυο.
«Σκεφτείτε όταν γράφουμε μια λέξη στη μηχανή αναζήτησης και αυτή μας βγάζει μια λίστα των πλέον σχετικών υποθέσεων. Είναι σαν η μηχανή αναζήτησης να διαβάζει το μυαλό μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των υποκειμένων έκανε κάτι παρόμοιο, όταν προσπαθούσε να ανακαλέσει μια λέξη που συνδέεται με άλλη, και σκεφτήκαμε ότι αυτό ίσως συμβαίνει όταν θυμόμαστε πολλές από τις προηγούμενες εμπειρίες μας», είπε ο δρ. Xie.
Στην παρούσα φάση, η ομάδα εξετάζει τρόπους για να ενσωματώσει τα αποτελέσματά τους και το υπολογιστικό μοντέλο στην ανάπτυξη μνημονικών τεστ για το Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλες μορφές άνοιας.
Πηγή: Science Daily