Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανθρώπινο δικαίωμα;
Θα πρέπει η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο να θεωρηθεί ανθρώπινο δικαίωμα; Ή μήπως αποτελεί πολυτέλεια;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για την προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η ζωή, η ελευθερία και η αποφυγή βασανιστηρίων – είναι ένας τρόπος για να δώσει τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων να ζήσουν μια στοιχειωδώς καλή ζωή.
Ο Δρ. Merten Reglitz, λέκτορας στον τομέα της Παγκόσμιας Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας στο Journal of Applied Philosophy.
«Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι πολυτέλεια», σημειώνει, «αλλά αντιθέτως είναι ηθικό ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό το παγκόσμιο μέσο, χωρίς να παρακολουθούνται και χωρίς λογοκρισία – η οποία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν για όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα».
«Χωρίς τέτοια πρόσβαση, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν έναν τρόπο να επηρεάσουν και να ζητούν λογοδοσία από ανθρώπους στην εξουσία και θεσμούς. Αυτά τα πρόσωπα απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη θέση τους κατά τη δημιουργία των κανόνων που πρέπει να υπακούσουν και οι οποίοι διαμορφώνουν τη ζωή τους».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελευθερία του λόγου και η πρόσβαση στην πληροφορία πλέον εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι παρόμοιο με το παγκόσμιο δικαίωμα στην υγεία.
Βέβαια, αναγνωρίζει ότι η σύνδεση με το διαδίκτυο καθαυτήν δεν εξασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν παραδείγματα, όπου μέσω διαδικτύου κυβερνήσεις και θεσμοί αναγκάστηκαν να λογοδοτήσουν.
Πηγή: phys.org