ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΙΚΟΠΙΘΗΚΟ
Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE δημοσιεύτηκαν προσφάτως δύο μελέτες που αφορούν τον Γραικοπίθηκο (Graecopithecus) και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη των πρωτευόντων. Στις μελέτες αυτές, συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου και ο Επίκουρος Καθηγητής Σωκράτης Ρουσιάκης από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ερευνητές από πολλές άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Καναδά, Αυστραλία).
Οι μελέτες βασίζονται σε ένα απολίθωμα κάτω γνάθου (φωτο), που είχε βρεθεί το 1944 στον Πύργο Βασιλίσσης (Ίλιον, Δυτική Αττική), και οι ερευνητές αποκάλεσαν "El Graeco", καθώς και σε έναν άνω προγόμφιο (φωτο), που βρέθηκε το 2007 στη Βουλγαρία. Εκτενείς γεωλογικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και ειδικότερα στην περιοχή του Πικερμίου, απέδειξαν ότι ο Γραικοπίθηκος ζούσε πριν από περίπου 7,2 εκατομμύρια έτη μαζί με ιππάρια, γαζέλες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, ύαινες κ.ά., σε περιβάλλον σαβάνας.
Η μελέτη των απολιθωμάτων έδειξε ότι ο Γραικοπίθηκος, ίσως, να είναι ο αρχαιότερος μέχρι τώρα γνωστός προάνθρωπος. Η ηλικία του Γραικοπίθηκου είναι παλαιότερη από εκείνη του, μέχρι σήμερα, θεωρούμενου αρχαιότερου προανθρώπου, του Sahelanthropus tchadensis, από το Τσαντ της Αφρικής. Υποδηλώνει ότι ο διαχωρισμός της εξελικτικής γραμμής των ανθρώπων από εκείνη των χιμπατζήδων, ίσως να μην έγινε στην Αφρική, όπως ευρύτερα πιστεύεται, αλλά στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τοπικές αρχές προγραμματίζουν την πραγματοποίηση νέων παλαιοντολογικών ανασκαφών στην Αττική. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα βρεθούν και άλλα απολιθώματα και, γιατί όχι, νέα απολιθώματα του Γραικοπιθήκου.
Παρατίθενται οι δύο σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις:
Messinian age and savannah environment of the possible hominin Graecopithecus from Europe
Potential hominin affinities of Graecopithecus from the Late Miocene of Europe