Μια τουρκική ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν του Πανεπιστημίου Canakkale Onsekiz Mart, η οποία κάνει ανασκαφές στην αρχαία Τροία, αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία που παραπέμπουν σε μάχες σώμα με σώμα και μιας αιφνίδιας, καταστροφικής πτώσης ακριβώς όπως την περιέγραφε ο Όμηρος στην Ιλιάδα.
Τα ευρήματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν δεκάδες πέτρες από πηλό και ποταμίσιες πέτρες για σφεντόνες, θαμμένες λίγο έξω από αυτό που θεωρείται ότι ήταν τα τείχη του ανακτόρου. Οι πέτρες αυτές είχαν λειανθεί για να έχουν τέλεια αεροδυναμική, ήταν πολύ θανατηφόρα όπλα της Εποχής του Χαλκού και μπορούσαν να συνθλίψουν κρανία από μεγάλη απόσταση όταν εκτοξεύονταν με σφενδόνες από δέρμα. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν αιχμές βελών, καμένα κτίρια και σκελετούς που είχαν ταφεί βιαστικά.
Οι πέτρες χρονολογούνται πριν από περίπου 3.200 έως 3.600 χρόνια, δηλαδή ακριβώς στην περίοδο διεξαγωγής του Τρωικού Πολέμου, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, τοποθετείται γύρω στο 1184 π.Χ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ασλάν, η συγκέντρωση αυτή λίθων σφεντόνας σε τόσο μικρή περιοχή δηλώνει έντονες μάχες.
Αυτό, όμως, που έχει συγκλονίσει τους αρχαιολόγους είναι ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση μια απότομη, βίαιη πτώση της πόλης, αντί για σταδιακή παρακμή. Μάλιστα, η εξέταση των ευρημάτων αυτών και παλαιότερων υποδεικνύει ότι υπήρξε μάχη μάχη σώμα με σώμα σε αυτό το σημείο της πόλης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν έχει βρεθεί κανένα φυσικό αποδεικτικό στοιχείο του Δούρειου Ίππου για τον οποίο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για ποιητικό σύμβολο, μια μεταφορά για εξαπάτηση ή προδοσία.
Φωτογραφία: CherryX per Wikimedia Commons
Πηγή: iefimerida.gr