Η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να αυξήσει τη χρήση ενέργειας και να επιταχύνει την παραπληροφόρηση για το κλίμα
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέσω εργαλείων που βοηθούν στην παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, στον εντοπισμό διαρροών ρύπανσης και στην παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της ξηρασίας στην Αφρική και τη μέτρηση των αλλαγών στο λιώσιμο των παγόβουνων.
Ωστόσο, μια νέα έκθεση περιβαλλοντικών ομάδων αμφισβητεί την υπόθεση ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κλιματική κρίση. Αντιθέτως, προειδοποιεί ότι η τεχνολογία αυτή θα προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και θα ενισχύσει τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την κλιματική επιστήμη.
Στις ΗΠΑ, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι παρατείνεται η διάρκεια ζωής των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Σε τρία χρόνια από σήμερα, οι διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να καταναλώνουν τόση ενέργεια όση καταναλώνει η Σουηδία, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη. Να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση του ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιήσει τόση ενέργεια όσο 120 νοικοκυριά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός έτους, υποστηρίζει η έκθεση.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα παρεμποδίσει περαιτέρω τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, παρέχοντας έναν ευκολότερο τρόπο σε άτομα ή οργανισμούς να διαδίδουν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την κλιματική επιστήμη και τις επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αναφέρει η έκθεση του συνασπισμού. Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαφάνεια σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης.
Ο Τζέσι Ντοτζ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Allen Institute for AI, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της παραπληροφόρησης για το κλίμα, μέσω μεθόδων όπως τα deepfake βίντεο και εικόνες, ενώ θα αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας.
Ο Ντοτζ πρόσθεσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκό αντίκτυπο στην κλιματική κρίση, αλλά ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι πλήρως διαφανείς και ανοικτές σχετικά με τη χρήση ενέργειας.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr / Guardian