Ο ΟΗΕ, στην ετήσια παγκόσμια έκθεση «World Investment Report 2013» υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμού μιας βιώσιμης στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελληνική οικονομία υπερδιπλασιάστηκαν το 2012, καθώς από $1,1 δις το 2011 έφτασαν στα $2,9 δις (Διάγραμμα 1).
Διάγραμμα 1. Εισροές και εκροές ΑΞΕ στην Ελληνική οικονομία (2007-2012) (εκατομ. δολάρια).
Πηγή: World Investment Report 2013.
Ωστόσο, η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να μην αποτελεί φιλικό επενδυτικό προορισμό και να υπολείπεται σημαντικά άλλων χωρών που τελούν υπό καθεστώς Μνημονίου, αλλά ακόμα και του μέσου όρου των αναπτυσσόμενων χωρών (Διάγραμμα 2). Η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη οι εισροές να εξυπηρετούν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, ωστόσο με την ανεργία στο 27% «οφείλουμε να καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας και τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και την εργατική νομοθεσία της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Διάγραμμα 2. Εισροές και εκροές ΑΞΕ στην ΕΕ-27 (2012) (εκατομ. δολάρια).
Πηγή: World Investment Report 2013.
Σε διεθνές επίπεδο οι παγκόσμιες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων σημείωσαν πτώση το 2012 κατά 18%, φτάνοντας τα $1,35 τρις λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας σε αρκετές χώρες.
Οι τρεις μεγαλύτεροι επενδυτές παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα. Όσον αφορά στις χώρες που προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις ο αριθμός των χωρών που προχώρησαν σε απελευθέρωση του επενδυτικού τους περιβάλλοντος αυξήθηκε κατά 75%.
Για το 2013 η έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων παγκοσμίως θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2012.