ΗΠΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ελληνικό χρηματιστήριο σε όλη τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου απέφυγε τις υπερβολές και με μια ήπια πλαγιο-ανοδική κίνηση οδηγείται προς την Κυριακή των εκλογών βλέποντας ξεκάθαρα τις 700 μονάδες.
Σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της μεταβλητότητας ήταν και η κάθετη μείωση του ημερησίου τζίρου, που κυμαίνεται πλέον πέριξ των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αίσθηση της αγοράς ότι μετά τις εκλογές σε κάθε περίπτωση θα προκύψει κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη, δίνει μια ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο που παρά τη δύσκολη συγκυρία αισιοδοξεί για καλύτερες μέρες.
Οι τρέχουσες συνθήκες στην ελληνική οικονομία με τον περιορισμό των capital control και η de facto αδρανοποίηση της αγοράς με τον διαχωρισμό νέου και παλαιού χρήματος μέχρι νεωτέρας είχαν και σαν αποτέλεσμα τη μετά από 14 χρόνια υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναπτυγμένη αγορά (Advanced Market) σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (Advanced Emerging market) από τον οίκο FTSE.
Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου για το σύνολο των εισηγμένων (πλην τραπεζών που πήραν παράταση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) είχαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ελληνικές εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αξιοσημείωτες κερδοφορίες (ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ. ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ,ΕΕΕ) αλλά και αρκετές της μικρομεσαίας κατηγορίας με διακριτά turnaround stories ενόψει.
Σίγουρα, ένας μεγάλος αστερίσκος στη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι ο αντίκτυπος της καλοκαιρινής αναταραχής στην ελληνική οικονομία με τις συνέπειές του (capital control, πτώση κατανάλωσης-επενδύσεων) αλλά λόγω και του εξωστρεφούς χαρακτήρα των περισσότερων από τις εταιρίες αυτές, εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο.
Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος οδεύοντας προς την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τα τελευταία τρία χρόνια, πορεύεται στα θολά νερά των αξιολογήσεων του ενεργητικού από τις ελεγκτικές εταιρίες και του αγνώστου προς το παρόν ύψους των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.
Ως τότε, ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στη συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής τράπεζας (ΕΤΕ), η οποία ιστορικά δίνει την τάση που θα ακολουθήσει ο κλάδος γενικότερα.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.