ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έπειτα από ένα μήνα διακοπής των συναλλαγών λόγω της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος και του συνεπακόλουθου των capital controls, ξεκίνησε τις συνεδριάσεις με την αναμενόμενη μεγάλη πτώση επί του συνόλου των μετόχων.

Το κλείσιμο με πτώση 16,23% την Δευτέρα 3 Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το γενικό δείκτη από το 1987 και όπως ήταν λογικό δημιούργησε ενδοσυνεδριακά τιμές, που είχαμε να δούμε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2012.

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως αναμενόταν, δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις κλειδωμένος σχεδόν στο σύνολο του στο απόλυτο limit down (-30%) και σωρευτικές απώλειες στο 65%.

Η απόπειρα ισορροπίας μετά τα νέα ιστορικά χαμηλά για όλες τις τράπεζες ήρθε μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης της Πέμπτης 6ης Αυγούστου, ενώ οι μεγάλες εισηγμένες του FTSE 25 είχαν δείξει ήδη από την Τρίτη 4 Αυγούστου διάθεση αποφυγής πτωτικών υπερβολών δίνοντας στους τολμηρούς της Δευτέρας ευκαιρία για γρήγορα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Μέσα σε αυτές τις δυο εβδομάδες ο γενικός δείκτης είδε πολυετή ενδοσυνεδριακά χαμηλά στην πρώτη συνεδρίαση μετά το κλείσιμο στις 615 μονάδες, ενώ έκανε κλείσιμο σε πολύμηνα χαμηλά την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 643 μονάδες.

Πλέον, μετά και την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή για την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και του τρίτου μνημονίου, η χρηματιστηριακή αγορά θα είναι σε αναμονή για πολιτικές εξελίξεις για μια ακόμη φορά, μιας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου είναι πιθανότερο από ποτέ.

Στο μεσοδιάστημα είναι φανερό ότι οι ποιοτικές εταιρίες του ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικά αυτές με εξωστρεφή χαρακτηριστικά έχουν δημιουργήσει μια άτυπη δίκη τους αγορά που λειτουργεί ικανοποιητικά παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του χρηματιστηρίου με την απαγόρευση μέχρι νεοτέρας χρησιμοποίησης των ελληνικών καταθετικών λογαριασμών για αγορά μετόχων.

Οι εταιρίες αυτές μετά την βίαιη πτώση των πρώτων δυο ημερών και την άμεση επάνοδο στην χρηματιστηριακή ομαλότητα αναμένουν και πολιτική ισορροπία ώστε να αποτυπωθεί και στο ταμπλό η πραγματική τους αξία.

Ξεχώρισαν με την συμπεριφορά τους ως συνήθως η μετοχής της Μυτιληναίος (ΜΥΤΙΛ) και επίσης ο ΟΤΕ που κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι η πιο ασφαλής επιλογή αυτή την περίοδο για έναν συντηρητικό επενδυτή με προοπτική όμως σημαντικών υπεραξιών σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την προϋπόθεση της εξασφάλισης πολιτικής ευστάθειας.

Ο τραπεζικός κλάδος βαθύτατα τραυματισμένος για μια ακόμη φορά λόγω των τελευταίων εξελίξεων δυστυχώς είναι πλέον φανερό ότι  με τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου θα προκαλέσει ξανά ζημίες στους επενδύτες που πόνταραν τα τελευταία δυο χρόνια στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματός.

Το μέγεθος της ζημιάς μεγάλο μέρος της οποίας έχει προεξοφληθεί χρηματιστηριακά  μένει να φανεί αφότου υπολογισθούν επακριβώς τα ποσά που θα χρειαστούν για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.