Ανάμεσα στις 21 χώρες/μέλη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ξεχώρισε ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας, όπως ανέδειξε η έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων (Institute of Economic Affairs).
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας στην Ευρώπη, καθώς η σκιώδης οικονομία της άγγιξε το 24% του ΑΕΠ το 2012, ποσό που προσεγγίζει τα €45 δις (περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας). Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2011, όπου άγγιζε το 24,3% του ΑΕΠ της χώρας.
Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων φαίνεται να παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη θέση που καταλαμβάνει η χώρα. Έτσι, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (37,3%) παγκοσμίως. Πρώτη κατατάσσεται η Πολωνία με ποσοστό 57%. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα κατέχει και την πρώτη θέση στο ποσοστό παράνομων μεταναστών που εργάζονται στην οικονομία της (στο 4,45% του συνόλου). Ακολουθούν οι ΗΠΑ (3,2%) και η Ιταλία (2%). Η έκθεση τονίζει ότι στην ΕΕ-27 30 εκατομ. εργαζόμενοι απασχολούνται χωρίς να λαμβάνουν καμία ασφάλιση, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι περισσότεροι από 48 εκατομ.
Στη δεύτερη θέση συναντάται η Ιταλία με ποσοστό 21,6% του ΑΕΠ της, ενώ στην τρίτη θέση η Πορτογαλία με 19,4% του ΑΕΠ της χώρας. Στη Βρετανία η παραοικονομία διαμορφώνεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, στη Γερμανία στο 13,3%, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ τους. Στην τελευταία θέση συναντάται η Αυστρία με ποσοστό 7,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Νότιες χώρες της Ευρώπης τα ποσοστά της παραοικονομίας είναι σημαντικά υψηλά, με το μέσο όρο να είναι περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ενώ μικρότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι χώρες του Βορρά (14% του ΑΕΠ).
Τέλος, όπως σημειώνεται στη μελέτη, από τις βασικότερες αιτίες της παραοικονομίας παγκοσμίως θεωρείται η υψηλή φορολογία, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η εργατική νομοθεσία, καθώς και η ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις κυβερνήσεις. Η μείωση των φορολογικών βαρών θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό της παραοικονομίας και σε χαμηλότερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.