ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στις 21 χώρες/μέλη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ξεχώρισε ως η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας, όπως ανέδειξε η έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων (Institute of Economic Affairs).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας στην Ευρώπη, καθώς η σκιώδης οικονομία της άγγιξε το 24% του ΑΕΠ το 2012, ποσό που προσεγγίζει τα €45 δις (περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας). Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2011, όπου άγγιζε το 24,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων φαίνεται να παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη θέση που καταλαμβάνει η χώρα. Έτσι, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (37,3%) παγκοσμίως. Πρώτη κατατάσσεται η Πολωνία με ποσοστό 57%. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα κατέχει και την πρώτη θέση στο ποσοστό παράνομων μεταναστών που εργάζονται στην οικονομία της (στο 4,45% του συνόλου). Ακολουθούν οι ΗΠΑ (3,2%) και η Ιταλία (2%). Η έκθεση τονίζει ότι στην ΕΕ-27 30 εκατομ. εργαζόμενοι απασχολούνται χωρίς να λαμβάνουν καμία ασφάλιση, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι περισσότεροι από 48 εκατομ.

Στη δεύτερη θέση συναντάται η Ιταλία με ποσοστό 21,6% του ΑΕΠ της, ενώ στην τρίτη θέση η Πορτογαλία με 19,4% του ΑΕΠ της χώρας. Στη Βρετανία η παραοικονομία διαμορφώνεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, στη Γερμανία στο 13,3%, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ τους. Στην τελευταία θέση συναντάται η Αυστρία με ποσοστό 7,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Νότιες χώρες της Ευρώπης τα ποσοστά της παραοικονομίας είναι σημαντικά υψηλά, με το μέσο όρο να είναι περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ενώ μικρότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι χώρες του Βορρά (14% του ΑΕΠ).

Τέλος, όπως σημειώνεται στη μελέτη, από τις βασικότερες αιτίες της παραοικονομίας παγκοσμίως θεωρείται η υψηλή φορολογία, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η εργατική νομοθεσία, καθώς και η ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις κυβερνήσεις. Η μείωση των φορολογικών βαρών θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό της παραοικονομίας και σε χαμηλότερα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.