Ο Fitch μείωσε την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) από το ΑΑΑ στο ΑΑ+. Την ίδια υποβάθμιση είχε κάνει και την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουλίου με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, όλα τα δάνεια που καλείται να εκδώσει το ΕFSF καλύπτονται από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και ΑΑ+, όμως, εάν το αξιόχρεο κάποιας από αυτές στο μέλλον υποβαθμισθεί κάτω του ΑΑ+, τότε θα χρειασθεί και νέα αναθεώρηση της αξιολόγησής του.
Σύμφωνα με τον οίκο, μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας οι εκδόσεις μακροπρόθεσμου χρέους του EFSF δεν καλύπτονται πλήρως από τις εγγυήσεις «AAA», αν και επισημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις παραμένουν πλήρως καλυμμένες. Έτσι λοιπόν, η υποβάθμιση της Γαλλίας φαίνεται να είχε ένα ιδιαίτερο βάρος στην απόφαση της υποβάθμισης του ΕFSF.
Ο οίκος πάντως πρόσθεσε πως οι προοπτικές για την αξιολόγηση του ταμείου «διάσωσης» χαρακτηρίζονται σταθερές και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον άλλη υποβάθμισή του. Εκτιμά επίσης ότι ο κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωζώνης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.