ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (IW): Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σχετικά με τα επίπεδα φτώχειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση.
Η ομάδα του IW κατέταξε τις χώρες της ΕΕ-27 βασιζόμενη σε τέσσερις δείκτες:
α) τη σχετική εισοδηματική φτώχια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν,
β) την υποκειμενική εισοδηματική φτώχια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση και το λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης), και
γ) την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.
Με βάση την παραπάνω μεθοδολογία που ακολούθησαν, η Ελλάδα εμφανίζεται δύο θέσεις πιο ψηλά από τις Βουλγαρία (26η θέση) και Ρουμανία (27η θέση). Η Γερμανία κατατάσσεται στην 7η θέση, ενώ οι επιδόσεις των Σκανδιναβικών χωρών, της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, αλλά και του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, τις κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις και συνεπώς ορίζονται ως χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα φτώχειας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η έρευνα διαπιστώνει πως τα σημαντικότερα προβλήματα φτώχειας παρατηρούνται στα νεότερα μέλη της ΕΕ-27 (Λετονία, Βουλγαρία Ρουμανία και Ελλάδα). Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η Λετονία εισήχθη το 2004 στην Ε.Ε., η Βουλγαρία το 2007, ενώ η Ρουμανία το 2007. Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα εισήχθη το 1981.
Τέλος, η έρευνα της IW προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας. Λύσεις που αφορούν στη λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και στη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι ανύπαντροι γονείς.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.