Χωρίς κατεύθυνση και ουσιαστικά τηρώντας στάση αναμονής το χρηματιστήριο της Αθήνας προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις έντονες διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο για το ελληνικό ζήτημα.
Η μετάθεση των οριστικών αποφάσεων στις κρίσιμες παραμέτρους της β' αξιολόγησης, όπως το χρέος και η συμμετοχή της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ, για μία ακόμα φορά επιτείνει την νευρικότητα, μιας και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης έφτασε, χωρίς κάποια συγκεκριμένη λύση να έχει δοθεί για το ελληνικό ζήτημα.
Στις 15 Μαρτίου η Ολλανδία διεξάγει βουλευτικές εκλογές με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ του φιλελεύθερου νυν πρωθυπουργού και του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστή υποψηφίου.
Όπως είναι λογικό, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την πρώτη από τις πολλές που θα έρθουν φέτος και ίσως την πιο ανώδυνη ως προς τις αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν.
Σε ότι αφορά τα αμιγώς χρηματιστηριακά δεδομένα, η αγορά μετά απο μία θετική προεξόφληση θετικών εξελίξεων, που δεν ήρθαν ποτέ, τηρεί στάση αναμονής. Οι ημερήσιοι τζίροι των τελευταίων συνεδριάσεων παρουσιάζουν μια μεταβλητότητα, ενώ ο γενικός δείκτης προσπέρασε τις 650 μονάδες για μία ήμερα και προσπαθεί να κρατηθεί πέριξ της ζώνης των 640-660 μονάδων.
Αναμένεται αυτή η κατάσταση αναμονής και συσσώρευσης να συνεχιστεί έως ότου η ορατότητα βελτιωθεί, με μόνο ενδιαφέρον γεγονός της εβδομάδας την πιθανή επαναξιολόγηση από τους οίκους Moody's και Fitch, αύριο Παρασκευή.