Ο Zsolt Darvas σχολιάζει την πτωτική τάση της παραγωγικότητας και της αποταμίευσης, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής στασιμότητας.
Ο Harold James αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραγωγικότητας. Η αλήθεια είναι πως στις μεγάλες οικονομίες παρατηρούμε μεγάλη στασιμότητα ή παύση της ανάπτυξης, ενώ η αποταμίευση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. Στατιστικά δυσκολευόμαστε να μετρήσουμε την παραγωγικότητα, διότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μετρήσεις λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το εργατικό δυναμικό ή την εισροή κεφαλαίων. Συνεπώς, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πολύ μεγάλης ζήτησης, θα υπάρχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π. συνολικά, οπότε η ανάπτυξη της παραγωγικότητας (ή τουλάχιστον οι εκτιμήσεις γι’ αυτήν), είναι σίγουρα πτωτική: Παράλληλα, όμως, βιώνουμε τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις, τη στιγμή που η παραγωγικότητα σημειώνει πτωτική τάση. Το ζήτημα αυτό αφορά τις επενδύσεις, και δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς στην περίπτωση της Γερμανίας και στο μεγάλο της πλεόνασμα. Το μεγάλο αυτό πλεόνασμα ερμηνεύεται με δύο τρόπους: Ο ένας σχετίζεται με την υπερπαραγωγική της ικανότητα, τις πολλές εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο και τη μεγάλη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. Μια άλλη εξήγηση αφορά τον εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο της γερμανικής κοινωνίας να βλέπει τα πράγματα: Είναι μια οικονομία που πρέπει να εξοικονομήσει πολλά χρήματα για τα γηρατειά της.
Το υπερβολικό αυτό πλεόνασμα ερμηνεύεται συνήθως από τη διαφορά μεταξύ της αποταμίευσης και των εξαγωγών. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι υψηλότερη η αποταμίευση. Αλλά και οι επενδύσεις, που δεν πραγματοποιούνται, επηρεάζουν και την υπόλοιπη Ε.Ε.
Στιγμιότυπο από την Ημερίδα: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κατά τη διάρκεια της οποίας ο Zsolt Darvas ανέπτυξε τις παραπάνω θέσεις.