ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ Ο ΧΡΥΣΟΣ
Εμπόδια φαίνεται να συναντά η πολυετής ανοδική πορεία του χρυσού (από το 2001), με αποτέλεσμα η αγορά χρυσού να εισέρχεται πλέον σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο χρυσός τα τελευταία 12 έτη αποτελούσε μια αποτελεσματική αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού (όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις: “Ο Χρυσός και οι Οικονομικές Εξελίξεις” και “Ο Χρυσός ως Εργαλείο Αντιστάθμισης έναντι του Πληθωρισμού”). Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μείωση της τιμής του χρυσού αφορά σε μια πραγματική επενδυτική ευκαιρία ή στο οριστικό τέλος της πολυετούς ανοδικής πορείας.
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 30 ετών. Ενδεικτική είναι η μείωση της τιμής του χρυσού κατά 13% τη Δευτέρα (15/4/2013) σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ωστόσο, την Τρίτη οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν.
Διάγραμμα 1. Η Εξέλιξη της Τιμής του Χρυσού την τελευταία 15ετία (μέχρι στις 18/4/2013).
Πηγή: goldprice.org
Ένα από τα βασικά αίτια της μεγάλης αυτής πτώσης φαίνεται να είναι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος προτίθεται να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού της. Η πώληση ενός μέρους των αποθεμάτων χρυσού της θα μπορούσε να απορροφηθεί με σχετική ευκολία από την αγορά. Ωστόσο, εφόσον πραγματοποιούταν για πρώτη φορά μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε στη συνέχεια λύση και για άλλες Κεντρικές Τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Μια τέτοια κίνηση από την Ισπανία ή την Ιταλία θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, λόγω των υψηλών αποθεμάτων χρυσού που διαθέτουν.
Φαίνεται λοιπόν, οι επενδυτές να μειώνουν την έκθεσή τους στο χρυσό, αλλά και σε άλλα εμπορεύματα όπως είναι το πετρέλαιο, τα σιτηρά και ο χαλκός. Είναι χαρακτηριστικό ότι -γνωστοί για τις άμεσες αντιδράσεις τους στις κινήσεις της αγοράς- επιθετικοί επενδυτές, μείωσαν τις θέσεις τους σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και σε δικαιώματα προαίρεσης από 20 εκατ. ουγκιές το Σεπτέμβριο του 2012, σε μόλις 5,6 εκατ. ουγκιές στις 9 Απριλίου, 2013.
Η τιμή του χρυσού ανεβαίνει όταν η χρηματοοικονομική καταστολή (financial repression), η οποία ορίζεται μέσω των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, είναι μεγαλύτερη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η τιμή του χρυσού λόγω του ότι από ένα εμπόρευμα με μηδενική απόδοση μετατρέπεται σε ένα περιουσιακό στοιχείο με αγοραστική δύναμη εν μέσω περιόδου κατά την οποία ο πλούτος καταστρέφεται εις γνώσιν των εθνικών κυβερνήσεων. Φαίνεται να βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία ο κύκλος του πληθωρισμού έχει κορυφωθεί. Πολλά εμπορεύματα χάνουν την αξία τους το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται ομόλογα που ισχυροποιούν την παρουσία τους. Οι δύο αυτές αντίθετες κινήσεις υποδεικνύουν την ύπαρξη αποπληθωριστικών πιέσεων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, στην Ινδία και στην Κίνα μειώνεται σημαντικά. Επιπρόσθετα, τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν έχουν πλέον περιθώρια περεταίρω μείωσης.
Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς η αγορά του χρυσού έχει πλέον εξελιχθεί σε ψυχολογικό παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του είναι κατά 21% χαμηλότερη από την υψηλή του Σεπτεμβρίου του 2011. Για το ίδιο διάστημα η τιμή μιας μετοχής της Apple είναι χαμηλότερη κατά 39%. Επιπρόσθετα, η τιμή μιας μετοχής της Standard and Poor’s είναι κατά περίπου 1% υψηλότερη σε σχέση με την υψηλή τιμή του Οκτωβρίου του 2007, όταν για το ίδιο διάστημα η τιμή του χρυσού είναι υψηλότερη κατά 100%. Τέλος, η τιμή της Standard and Poor’s είναι κατά περίπου 2% υψηλότερη σε σχέση με την υψηλή τιμή το Μάρτιο του 2000, ενώ για το διάστημα αυτό η τιμή του χρυσού είναι υψηλότερη κατά 442%.
Αυτή τη στιγμή οι κινήσεις των επενδυτών ρίχνουν την τιμή του χρυσού. Έτσι λοιπόν ίσως θα πρέπει να περιμένουμε περεταίρω μείωση της τιμής του. Πάντως, είναι ίσως πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οριστική αντιστροφή της τάσης στις αποδόσεις του. Θεωρούμε ότι το «υπόβαθρο» του χρυσού δεν έχει επηρεαστεί ακόμη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει με ακρίβεια αυτό.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.