Άρθρα Παναγιώτη Ε. Πετράκη - Real
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες οι άνθρωποι ψηφίζουν για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Επειδή, όμως, η διαμόρφωση του μέλλοντος περιέχει στοιχεία του παρελθόντος, που συνήθως το γνωρίζουμε καλά, πολλές φορές ερμηνεύουμε τις εκλογικές συμπεριφορές με όρους παρελθόντος (π.χ. αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κ.λπ.).
ΠερισσότεραΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΗ ΕΠΟΧΗ
Η εκλογή Τραμπ μας φέρνει σε μια νέα εποχή σε όλα τα επίπεδα: στο κοινωνικό, στο πολιτικό και στο οικονομικό. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, στη Δύση, στον κόσμο. Αναμφισβήτητα είναι μια στιγμή της πολιτικής που θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στις διακρατικές σχέσεις και στην εξέλιξη του κόσμου. Δεν είναι μεταβολές που έχουν ένα μοναδικό πρόσημο, θετικό ή αρνητικό. Σίγουρα όμως είναι αλλαγές που μεταβάλλουν την κατάσταση των πραγμάτων όπως τη γνωρίζαμε.
ΠερισσότεραΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REALFM 97,8
O ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Π. Ε. Πετράκης ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή των Δημήτρη Μιχαλέλη και Κασσιανής Βραχά του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM (15/9/2024). Συζήτησε για την έκθεση Ντράγκι και, συγκεκριμένα για τα βασικά σημεία της, όπως η ενέργεια, το εμπόριο και η άμυνα, για το ευρύτερο σύστημα λήψης αποφάσεων, καθώς και για τη σημασία και λειτουργία της ΕΕ.
Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.
ΠερισσότεραΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο μακροχρόνιος οραματισμός και ο σχεδιασμός δεν έχουν σκοπό να προβλέψουν το μέλλον, αλλά σκοπεύουν στην προετοιμασία του παρόντος και ειδικότερα της πολιτικής και των πολιτικών, που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων για τις μελλοντικές εναλλακτικές εξελίξεις.
ΠερισσότεραΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ
Στις οικονομικές επιπτώσεις από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναφέρεται με δηλώσεις του στη Real News ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Παναγιώτης Πετράκης.
ΠερισσότεραΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο απόηχος των ευρωπαϊκών εκλογών είναι ότι αυξήθηκε η δύναμη των εκτός Κεντροδεξιάς πολιτικών σχημάτων, αλλά αυτό μόνο ως προς έναν βαθμό είναι γεγονός. Τα δύο ευρωπαϊκά πολιτικά σχήματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτή την πολιτική κατηγορία είναι το ECR (European Conservatives and Reformists, 73 έδρες) και το ID (Identity and Democracy, 58 έδρες). Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ο ευρωσκεπτικισμός τους σε διάφορες αποχρώσεις – στο πρώτο ασθενέστερος και στο δεύτερο ισχυρότερος.
ΠερισσότεραΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Βρισκόμαστε στο τέλος του α΄ τετραμήνου του 2024 και ορισμένες διαπιστώσεις για την οικονομία σταθεροποιούνται, ενώ υπάρχουν τρεις διεθνείς γεννήτορες αβεβαιότητας: η (περιορισμένη πάντως) γεωστρατηγική αστάθεια, η πορεία των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Για τον τελευταίο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, κινείται προς τα επίπεδα στόχου (2%), αλλά αυτό δεν φαίνεται (ως μέσος έτους) να συμβεί πριν από το 2025.
ΠερισσότεραΠΩΣ "ΔΙΑΒΑΖΕΙ" Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως τίτλος της περίληψης των «Πολιτικών επιπτώσεων από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική (Foresight) για την ελληνική οικονομία και κοινωνία έως το 2035», που κοινοποιήθηκε από την ομάδα ερευνητών του ΕΚΠΑ τον Ιανουάριο (!) του 2023, είχε επιλεγεί η διαπίστωση ότι «Οι κοινωνικοπολιτικές τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε κίνηση».
ΠερισσότεραΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ
Αποτελεί ένα από τα θέματα προς διερεύνηση (και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) το γεγονός ότι, ενώ σε κοινωνίες αρκετοί οικονομικοί δείκτες πηγαίνουν αρκετά καλά, οι πολίτες δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από την πορεία των πραγμάτων και αυτό το συνδέουν με την οικονομική κατάσταση. Βεβαίως, το θέμα δεν είναι καθόλου καινούργιο. Η περίφημη φράση «ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι» δεν είναι καινούργια (Γ. Παπανδρέου, δεκαετία του ’60).
ΠερισσότεραΗ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η γεωγραφία δημιουργεί τις δικές της εκκρεμότητες, όπως πάντοτε έκανε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γνωρίζουμε, λοιπόν, όλοι ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο η ένταση της Μέσης Ανατολής μεταφερθεί στα στενά του Ορμούζ, τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αφού αυτό προϋποθέτει ότι θα εμπλακούν στη διένεξη η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ κ.λπ. και βεβαίως το Ιράν.
Περισσότερα