Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του ΕΚΠΑ, τιμά αυτή την ιδιαίτερη επέτειο με την παροχή δωρεάν επιμορφωτικού υλικού στο ευρύ κοινό, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πορείας του Ελληνικού Κράτους από την ίδρυση του έως σήμερα, εστιάζοντας στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και στις προκλήσεις κ
Τα νέα μας
Μπορεί να φαίνεται σαν να ξεπήδησε από ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι αληθινό. Έγινε έρευνα σε 116 αδέσποτα σκυλιά δύο διαφορετικών πληθυσμών σκύλων, που ζουν κοντά στο σημείο της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ, η οποία αποκάλυψε ότι έχουν μεταλλαχθεί έτσι, ώστε να έχουν καταστεί απρόσβλητοι στην ακτινοβολία, τα βαρέα μέταλλα και τη ρύπανση.
Η μετάλλαξη αυτή δείχνει ότι έχουν προσαρμοστεί ώστε να αντέχουν τη μακροχρόνια έκθεση σε αυτό το τοξικό περιβάλλον και εξηγεί γιατί συνέχισαν να ευδοκιμούν στην ερημωμένη εδώ και δεκαετίες περιβάλλον.
«Η επόμενη ημέρα για την παγκόσμια οικονομία, μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία των ΗΠΑ. Τι αλλάζει για τη χώρα μας και πώς επηρεάζεται η ελληνική βιομηχανία. Πώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα εγχώρια σχήματα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνή χρηματοδότηση μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα», ήταν το θέμα που συζητήθηκε στο δεύτερο πάνελ του 1ου Industry Summit 2024 του Real Group.
Ένα τεράστιο κοίτασμα χρυσού μεταλλεύματος υψηλής ποιότητας αποκαλύφθηκε στο υπάρχον κοίτασμα χρυσού Wangu στα βορειοανατολικά της επαρχίας Χουνάν, σύμφωνα με το Γεωλογικό Γραφείο της επαρχίας Χουνάν (GBHP). Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περισσότερες από 40 φλέβες χρυσού, οι οποίες περιείχαν περίπου 330 τόνους σε βάθη ως και δύο χιλιάδες μέτρα. Πρόκειται για τεράστιο απόθεμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ενιαία δεξαμενή του πολύτιμου μετάλλου που έχει απομείνει οπουδήποτε στη Γη. Καθώς αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια, προκάλεσε ράλι στην παγκόσμια τιμή του χρυσού.
«Το βιβλίο αυτό περιέχει μια περιεκτική και προσβάσιμη συζήτηση των αρχών που διέπουν την επιλογή πολιτικών και την αξιολόγηση των προηγούμενων πολιτικών, η οποία θα είναι πολύτιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το ρόλο της πολιτικής στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.
«Ελληνική Βιομηχανία: Το παρόν και το μέλλον. Το νέο παραγωγικό μοντέλο και η ευκαιρία της βιώσιμης ανάπτυξης»
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (MSc in FinTech), με μεγάλη χαρά σας προσκαλούν στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2024 στο διήμερο συνέδριο Fintech Athens 3.0 με σημαντικούς ομιλητές από Κεντρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Καλοδιατηρημένο πτώμα νεογέννητου αιλουροειδούς που ανήκει σε ένα εξαφανισμένο είδος με μεγάλους χαυλιόδοντες το οποίο ζούσε πριν από 35 χιλιάδες έτη ανακαλύφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στη Σιβηρία.
Το κεφάλι και μέρος του σώματος του ζώου που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα έτη είναι διατηρημένα σε πρωτοφανή για τέτοιο εύρημα επίπεδα αφού έχουν διατηρηθεί ακόμη και τα μουστάκια και τα νύχια του. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το ζώο αυτό έχασε την ζωή του όταν ήταν μόλις 3 εβδομάδων χωρίς να έχουν εντοπιστεί ακόμη τουλάχιστον κάποια σημάδια ή ίχνη που να υποδεικνύουν την αιτία θανάτου.
Στις βόρειες ιταλικές Άλπεις το λιώσιμο των πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε τα ίχνη ενός προϊστορικού οικοσυστήματος που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή πριν κάνουν οι δεινόσαυροι την εμφάνιση τους στη Γη.
Την ανακάλυψη έκανε ένα ζευγάρι πεζοπόρων από το Λοβέρο, ένα χωριό στην επαρχία Σόντριο, πάτησε έναν ανοιχτό γκρι βράχο καλυμμένο με περίεργα κυκλικά σχέδια με κυματιστές γραμμές. «Κοίταξα πιο προσεκτικά και συνειδητοποίησα ότι ήταν ίχνη» ανέφερε η Στέφενσεν στον Guardian.
Το Τμήμα μας παρείχε την αιγίδα του και ήταν παρόν στο 7ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΑ Ελληνική Εταιρεία Αξιολόγησης, με θέμα: «ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 7 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το οποίο παρακολούθησαν στελέχη από τον Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα, ερευνητές και εμπειρογνώμονες, καθώς και φοιτητές του Τμήματός μας.