Η πιο μολυσμένη πόλη στην Ευρώπη
Η αμερικανική εταιρεία Airly αναλύει με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα αισθητήρων που είναι τοποθετημένοι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κάνει διαπιστώσεις για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι τους. Οι μετρήσεις και αναλύσεις που έγιναν για το Μάρτιο δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και ειδικότερα μεγάλη αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου αλλά και των σωματιδίων PM10.
Τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter, PM) είναι μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά αιωρήματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα . Πρόκειται για έναν πολύπλοκο ρύπο με μεγάλη ποικιλία σε σχήμα, μέγεθος και σύσταση που έχει αρνητική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία.
Πρωταθλήτρια στην μόλυνση τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο είναι το Νιούκαστλ, η αγγλική πόλη με την πλούσια ναυπηγο-βιομηχανική ιστορία που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σκωτία. Τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου στο Νιούκαστλ είναι 179% πάνω από τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επίπεδα ασφαλείας. Ακολουθούν η Νάπολη και το Παρίσι με 170% και 165% αντίστοιχα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου πάνω από τα προτεινόμενα όρια ενώ στην λίστα με τις 20 πιο μολυσμένες ατμοσφαιρικά βρετανικές πόλεις αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.
Στην τέταρτη θέση της λίστας βρίσκεται το Ντόρτμουντ και στην 6η η Ζυρίχη ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν γερμανικές πόλεις, η Στουτγκάρδη, το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Αμβούργο. Η Αθήνα βρίσκεται στην 14η θέση με τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου να βρίσκονται στο 122% πάνω από τα προτεινόμενα από τον ΠΟΥ. Όσον αφορά τα σωματίδια PM10 «πρωταθλήτριες» στην Ευρώπη είναι δύο ισπανικές πόλεις η Μάλαγα και Σεβίλλη.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Airly τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη νότιο και δυτική Ευρώπη και λιγότερο σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία και η Πολωνία. Εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έπαιξε η αφρικανική σκόνη που έφτασε από τη Σαχάρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε συνδυασμό με την περιορισμένη ισχύ των ανέμων αυτό το χρονικό διάστημα αλλά και την ύπαρξη υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης.
«Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν πάντως αυτά άλλων παρόμοιων μελετών που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός σε ποσοστό 99% αναπνέει αέρα που δεν διαθέτει τα επίπεδα ποιότητας που έχει ορίσει ο ΠΟΥ ότι πρέπει να υπάρχουν και για αυτό απειλείται η υγεία των κατοίκων του πλανήτη» αναφέρει ο Μάρσιν Γκρατ, εκπρόσωπος της Airly.
Πηγή: naftemporiki