Τι κουράζει περισσότερο, η χειρονακτική ή η πνευματική εργασία;
Δεν είναι μόνο η χειρωνακτική εργασία που κουράζει. Αντιθέτως, και η συγκέντρωση και η νοητική εργασία για αρκετές ώρες δημιουργεί επίσης ένα αίσθημα εξάντλησης, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτούς, το αίσθημα κόπωσης λόγω της έντονης σκέψης είναι κάτι απολύτως υπαρκτό και οφείλεται στη συσσώρευση «τοξινών» στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ματίας Πεσιγκλιόνε του Πανεπιστημίου Pitié-Salpêtrière του Παρισιού, διαπίστωσαν ότι η πολύωρη πνευματική εργασία δημιουργεί τοξικά υποπροϊόντα (κυρίως γλουταμάτη) στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, το οποίο επιφέρει αλλαγές στον έλεγχο που έχει κάποιος πάνω στις αποφάσεις του. Κατά συνέπεια, ένα τέτοιο πρόσωπο στρέφεται σε δράσεις χαμηλού «κόστους» που δεν απαιτούν πολλή προσπάθεια.
Οι μηχανές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς, κάτι που για τον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν είναι δυνατό. Η κούραση του σχετίζεται με την ανάγκη ανακύκλωσης τοξικών ουσιών που προκύπτουν από τη νευρωνική γνωστική δραστηριότητα.
Στην έρευνα εξετάστηκαν δύο ομάδες ανθρώπων: μία που σκεφτόταν σκληρά και μία που σκεφτόταν χαλαρά. Σημάδια κόπωσης, όπως η μειωμένη διαστολή στις κόρες των ματιών, παρατηρήθηκαν μόνο στην πρώτη ομάδα. Οι άνθρωποι της ίδιας ομάδας είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γλουταμάτης στις συνάψεις του προμετωπιαίου φλοιού. Η συσσώρευση γλουταμάτης καθιστά πιο δύσκολο τον γνωστικό έλεγχο μετά από την πολλή σκέψη.
Ως προς το «αντίδοτο», σύμφωνα, με τους ερευνητές, αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από «ξεκούραση και ύπνος», ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται και οι σημαντικές αποφάσεις.
Πατήστε εδώ για την επιστημονική δημοσίευση στο Current Biology
Πηγή: ertnews