Η επικοινωνία μεταξύ χιμπατζήδων και οι νόμοι της ανθρώπινης γλώσσας
Τα πρόσφατα χρόνια, έχουν αρχίσει οι μελέτες για το πόσο καθολικοί είναι οι γλωσσολογικοί κανόνες, πέρα από το ανθρώπινο είδος.
Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Stuart Semple, του Πανεπιστημίου του Roehampton, μελέτησε δύο συγκεκριμένους γλωσσολογικούς κανόνες: τον κανόνα του Zipf για τη σύντμηση, σύμφωνα με τον οποίο οι λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο τείνουν να είναι συντομότερες, και τον κανόνα του Menzerath, σύμφωνα με τον οποίο μεγάλες γλωσσικές δομές σχηματίζονται από μικρότερα τμήματα (π.χ. μεγάλες λέξεις σχηματίζονται από μικρότερες συλλαβές).
Αν και αυτοί οι νόμοι είναι γνωστό ότι ισχύουν σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες, ποτέ δεν είχε διερευνηθεί η ισχύς τους στην επικοινωνία των ζώων.
Στη μελέτη που έγινε, οι ερευνητές εξέτασαν βίντεο με χειρονομίες που έκαναν οι άγριοι χιμπαντζήδες που ζουν στο Budongo Forest Reserve της Ουγκάντα.
Εστίασαν στις χειρονομίες που γίνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς αυτό είναι το πλαίσιο, όπου αυτές χρησιμοποιούνται περισσότερο, τόσο από ξεχωριστά όσο και σε ακολουθία.
Μελέτησαν πάνω από 2.000 χειρονομίες παιχνιδιού, 58 διαφορετικών τύπων, και βρήκαν ότι –όπως προέβλεπαν οι δύο γλωσσολογικοί κανόνες– οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χειρονομίες ήταν μικρότερης διάρκειας και στις μεγαλύτερες ακολουθίες, ο μέσος όρος διάρκειας μιας χειρονομίας ήταν συντομότερος.
«Βέβαια, η νοηματική επικοινωνία των πρωτευόντων είναι πολύ διαφορετική από την ανθρώπινη γλώσσα, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτά τα δύο συστήματα υπόκεινται στις ίδιες μαθηματικές αρχές», σημείωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης, Raphaela Heesen.
Πηγή: Sci-News