ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Ο Michael Heise, Επικεφαλής Αναλυτής της Allianz Group, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (17/07/2013), σημείωσε ότι το Ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο ακόμη και χωρίς κούρεμα.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην Ευρωζώνη υπογράμμισε με έμφαση ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να αφήσουν το ευρώ να αποτύχει.

Παρουσίασε λοιπόν επτά σημεία για τη σταθεροποίηση του ευρώ και την ανάσχεση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέχρι το 2023. Πρόκειται για τα εξής: 

1) Την αναμόρφωση των θεσμών της Ε.Ε. στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.

2) Την παροχή δυνατότητας στον επίτροπο οικονομικών νομισματικών υποθέσεων να παρεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

3) Την αποσαφήνιση κανόνων για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ των κρατών μελών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους κανόνες.

4) Τον καθορισμό κοινών πολιτικών για επενδύσεις, αλλά και για τη διαχείριση χρέους.

5) Το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων προς ενίσχυση του ΑΕΠ.

6) Τη δημιουργία μηχανισμού διόρθωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

7) Την ενίσχυση των εποπτικών θεσμών που αφορούν στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. 


Ωστόσο εκτίμησε ότι στην επόμενη τριετία, τρία είναι τα σενάρια για την πορεία της Ευρωζώνης.

Σενάριο 1:

Πρόκειται για το πιθανότερο σενάριο. Συνέχιση της πορείας που μέχρι σήμερα έχει χαραχθεί με σταδιακά βήματα εναρμόνισης πολιτικών, βήμα-βήμα ενοποίηση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος πέρα από μηχανισμούς κοινού ελέγχου, συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής ρευστότητας με διατήρηση του μηχανισμού αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ γνωστού ως ΟΜΤ (outright monetary transactions) και συνέχιση της σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. 

Σενάριο 2:

Πρόκειται για το δεύτερο σε πιθανότητα υλοποίησης σενάριο. Πλήρης οικονομική ενοποίηση (εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.), ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση (με δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού οικονομικών), κοινή διαχείριση χρέους με ευρωομόλογο και πλήρη τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή δεν αποκλείεται, όπως είπε, να οδηγήσει στην απαρχή μιας οικονομικής και πολιτικής ανατροπής με ένταση της ύφεσης.

Σενάριο 3:

Πρόκειται για το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Διάλυση της Ευρωζώνης, με έξοδο κάποιων χωρών από το ευρώ και τη διαμόρφωση ενός σκληρού πυρήνα. Η εκδοχή αυτή πιθανολογεί ότι θα φέρει Παγκόσμια κρίση, αντίστοιχη με αυτή που προκάλεσε η χρεοκοπία της Lehman Brothers, ανατίμηση του ευρώ στο σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα, χαμηλές αποδόσεις ομολόγων, αλλά και αποπληθωρισμό.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.