ΕΛΛΑΔΑ-ΚΙΝΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κίνα, μια χώρα με ραγδαίους ρυθμούς ανερχόμενη σε διεθνές πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, διαθέτει έναν από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους παγκοσμίως πολιτισμούς. Ο κινεζικός λαός αναγνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα τον εξίσου πανάρχαιο πολιτισμό της Ελλάδας και η πολιτιστική προσέγγιση των δύο λαών ανοίγει το δρόμο για συνεργασία, αμοιβαία κατανόηση της ιστορίας τους, του πολιτισμού, του τρόπου ζωής, των δεξιοτήτων και των χαρακτηριστικών τους.
Ο πολιτισμός είναι η ζωή του πνεύματος. Εμείς, όμως, σήμερα ζούμε δυστυχώς σε έναν υλιστικό κόσμο που σκέπτεται διαρκώς το χρήμα. Ο πολιτισμός αντίθετα δεν ενδιαφέρεται πρωταρχικά για το χρήμα και τα υλικά αγαθά. Ενδιαφέρεται για το ανθρώπινο πνεύμα, γιατί, όπως ο Πλάτωνας αναφέρει, μια κοινωνία που ενδιαφέρεται μόνον για την ύλη είναι «υών πόλις», μια πολιτεία, δηλαδή, χοίρων, που τρώνε, πίνουν ώσπου να πεθάνουν. Φοβούμαι, λοιπόν, ότι όλοι εμείς σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη μοιάζει να ζούμε σε μια «υών πόλι», που εκθρέψαμε με την αδιαφορία μας για τον πολιτισμό. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να συνεισφέρουμε στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους μόνον ένα τρόπος υπάρχει: να μεταδώσουμε στις νέες γενιές ένα σύστημα αξιών, υψηλών πνευματικών ιδανικών και ιδεών. Καθήκον μας δεν είναι να επεκτείνουμε την εξουσία μας και να πολλαπλασιάσουμε τον πλούτο μας αλλά να εμπλουτίσουμε το μόνο άφθαρτο αγαθό, την ψυχή μας.
Στην Κίνα λειτουργούν δύο Κέντρα Ελληνικών Σπουδών. Το πρώτο είναι το Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2000. Πρόκειται για ερευνητικό κέντρο που καλύπτει τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την Κλασική Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη Ελλάδα. Πρόθεση του Κέντρου είναι να μελετήσει την αλληλεπίδραση του ελληνικού με τον κινεζικό καθώς και με άλλους πολιτισμούς. Σημαντική εξάλλου είναι η οργάνωση μαθημάτων Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας.
Το δεύτερο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών λειτουργεί Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας . Παρά τις ελλείψεις σε βιβλία, λεξικά και οπτικοακουστικό υλικό, το Τμήμα αυτό εντυπωσιάζει τόσο με τους διδάσκοντες όσο και με τους διδασκόμενους, που μιλούν θαυμάσια Ελληνικά και τρέφουν απέραντη, συγκινητική αγάπη και εκτίμηση για κάθε τι που εκφράζει την Ελλάδα. Ήδη το 2002, σε επίσκεψη στην Κίνα του τότε Υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου, στην οποία συμμετείχα, ως Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, επισημάνθηκε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Υπουργό Παιδείας και στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Κίνας το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη στήριξη των Ελληνικών Σπουδών, ιδιαίτερα στις Ασιατικές χώρες, ο σχεδιασμός για αντίστοιχη διδασκαλία των πολιτισμών τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς και η στήριξη της χώρας μας για τη δημιουργία Μορφωτικού Κέντρου της Κίνας στην Ελλάδα. Για την υλοποίηση των στόχων αυτών αποσπάστηκαν φιλόλογοι με αυξημένα προσόντα (διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακές σπουδές στη διδασκαλία της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας) σε Πανεπιστήμια της Κίνας, και παράλληλα έγινε νομοθετική ρύθμιση, η οποία εξασφάλιζε τις προϋποθέσεις προκειμένου μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων μας να έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν με εκπαιδευτική άδεια μέχρι δύο ετών στο εξωτερικό. Εξάλλου σε φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, που επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Ελλάδα δόθηκαν υποτροφίες για να παρακολουθήσουν τα ειδικά προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας, που οργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο έχει υπογράψει συμφωνίες και έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα με τα Πανεπιστήμια της Κίνας.
Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Κίνας για προπτυχιακές σπουδές στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος λειτουργεί, από το ακ. έτος 2019-20, το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα οκτώ εξαμήνων στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.
Πρόσφατα η Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις πως έλαβε επιστολή από την Κίνα με την οποία γίνεται γνωστό ότι θα δημιουργηθεί εκεί Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή με την Κίνα για τη δημιουργία κοινού Πανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022 σε πρώτο παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την εκτίμηση που τρέφει η Κίνα για τον ελληνικό πολιτισμό στη διαχρονική του εξέλιξη. Και τώρα μάλιστα, που στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αποφάσισαν να αρθεί η υποχρέωση των φοιτητών να μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά για να φοιτήσουν και να πάρουν το πρώτο πτυχίο στις κλασικές σπουδές!
Μέσα στο νέο μεταλλασσόμενο κόσμο η πολιτιστική προσέγγιση των Ασιατικών χωρών δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να αποτελέσει διεθνές πολιτισμικό κέντρο για την ανάπτυξη ευρασιατικών σχέσεων και την προώθηση φιλίας και ειρήνης μεταξύ των λαών.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Το Βήμα, 1 Αυγούστου 2021
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις
- 1 από 3
- ›
Σχετικά άρθρα
- 1 από 16
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |