Πώς ενδέχεται να δημιουργήθηκε ο ήλιος
Ένας μικρός γαλαξίας ονόματι Τοξότης διαμορφώνει τον Γαλαξία μας για δισεκατομμύρια χρόνια. Κάθε φορά που περνάει κοντά από τον Γαλαξία μας, έχει προκαλέσει σημαντική δημιουργία αστεριών, που μπορεί να είναι υπεύθυνα ακόμα και για τη δημιουργία του ήλιου.
Ο Tomás Ruiz-Lara, στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Κανάριων Νησιών στην Ισπανία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από το τηλεσκόπιο Γαία, ώστε να υπολογίσουν την ηλικία των αστεριών στα 6.500 έτη φωτός του ηλιακού συστήματος.
Βρήκαν τρεις περιόδους αυξημένης δημιουργίας αστεριών, που έλαβαν χώρα περίπου 5.7, 1,9 και 1 δισεκατομμύριο χρόνια πριν, καθώς και ίχνη ενός άλλου επεισοδίου δημιουργίας αστεριών κατά τα τελευταία 70 εκατομμύρια χρόνια που φαίνεται ότι συνεχίζεται και σήμερα. Ο χρόνος αυτών των επεισοδίων ταιριάζει με το πέρασμα του Τοξότη από τον Γαλαξία μας σε απόσταση 26.000 ετών φωτός.
«Έχουμε τον Γαλαξία σε κατάσταση ισορροπίας, κυρίως ηρεμίας, και μετά, όταν ο Τοξότης πέρασε, ήταν σαν να πέταξε μια πέτρα σε λίμνη» λέει ο Ruiz-Lara. «Προκάλεσε αυτούς τους κυματισμούς στην πυκνότητα του Γαλαξία, οπότε μερικές περιοχές έγιναν περισσότερο πυκνές και άρχισαν να δημιουργούνται αστέρια πιο αποτελεσματικά».
«Ίσως χωρίς τον Τοξότη, το ηλιακό μας σύστημα δεν θα υπήρχε», συνεχίζει ο Ruiz-Lara. Τα δύο ταιριάζουν χρονικά, δηλαδή το πέρασμα του Τοξότη και η δημιουργία του ηλιακού συστήματος, αλλά δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
Τα περάσματα αυτά είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμβαίνει όλο και πιο συχνά, καθώς η τροχιά του Τοξότη γύρω από τον Γαλαξία μας γίνεται πιο στενή. Όπως λέει ο Ruiz-Lara, «γίνεται όλο και πιο στενή, και σταδιακά θα καταλήξει να συγχωνευτεί με τον Γαλαξία μας».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy (DOI: 10.1038/s41550-020-1097-0).
Πηγή: NewScientist