Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ύπνο μας
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν υπάρξει άνθρωποι που παραπονέθηκαν ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στον ύπνο τους, είτε με τη μορφή ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, είτε με τη μορφή έντονων ονείρων.
Αρχικές έρευνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ενώ οι κανόνες κοινωνικής απομόνωσης έδωσαν σε περισσότερο κόσμο τη δυνατότητα για περισσότερο χρόνο νυχτερινής ξεκούρασης, η πραγματική ποιότητα του ύπνου φαίνεται πως ήταν χειρότερη για ορισμένους.
Μια έρευνα σε 435 ενήλικες σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία δείχνει ότι συνολικά, οι άνθρωποι κοιμούνται περίπου 15 λεπτά περισσότερο κάθε νύχτα, αλλά, κατά μέσο όρο, αναφέρουν ότι έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ύπνου τους.
Η μελέτη κάλυψε έξι εβδομάδες, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου, όταν οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας.
Σε λιγότερο ειδικές περιστάσεις, οι άνθρωποι είχαν την τάση να δίνουν προτεραιότητα στον κοινωνικό χρόνο έναντι του ύπνου, και το να δουλεύουν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης έχει βοηθήσει ορισμένους να κοιμούνται περισσότερο, ωστόσο φαίνεται πως επηρέασε την πνευματική και φυσική υγεία τους.
Όπως αναφέρει η γνωσιακή νευροεπιστήμονας Christine Blume, από το Πανεπιστήμιο του Basel στην Ελβετία, ενώ συνήθως αναμενόταν ότι μια μείωση της επιβάρυνσης από την κοινωνική ζωή συνδέεται με αναφορές για καλύτερη ποιότητα ύπνου, το δείγμα που είχαν έδειξε ότι επιδεινώθηκε η ποιότητα του ύπνου. Αυτό ίσως να οφειλόταν στο βάρος που αισθανόταν ο κόσμος, το οποίο ήταν τόσο έντονο ώστε να υπερβεί τα θετικά αποτελέσματα μιας μειωμένης επιβάρυνσης από την κοινωνική ζωή.
Μια άλλη μελέτη, στις ΗΠΑ, βρήκε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημία, οι φοιτητές που έκαναν μαθήματα από απόσταση είχαν υιοθετήσει ένα πιο κανονικό πρόγραμμα ύπνου και κατά κανόνα κοιμόντουσαν μισή ώρα μέρα, μεσοβδόμαδα. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, η ομάδα των 139 φοιτητών συνέχιζε να κοιμάται περίπου 24 λεπτά περισσότερο, κατά μέσο όρο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πάνω από το 90% των φοιτητών κοιμόταν 7 ώρες ή και περισσότερο κάθε βράδυ, σε σχέση με το 84% που ίσχυε προηγουμένως.
Όπως αναφέρει ο Ken Wright από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι συμπεριφορές ύπνου είναι διαμορφώσιμες στην περίπτωση των φοιτητών.
Κι αυτό είναι κάτι σημαντικό, διότι ο προβληματικός ύπνος (ανεπαρκής, μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου) είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, απόκτηση βάρους, διαβήτης, άγχος, κατάθλιψη κτλ.
Όπως προτείνει η Blume και άλλοι ερευνητές, όταν κάποιος έχει πρόβλημα στον ύπνο, θα πρέπει να σηκώνεται από το κρεβάτι και να βγαίνει έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα έχει δείξει ότι η χαμηλή ποιότητα ύπνου μπορεί να βελτιωθεί με άσκηση και έξοδο από το σπίτι.
Πηγή: science alert