Τελετουργική χρήση κάνναβης σε ιερό της Εποχής του Σιδήρου
Σε έναν βωμό από ασβεστόλιθο σε ναό της Εποχής του Σιδήρου, στο Ισραήλ, υπάρχουν υπολείμματα της πρωιμότερης γνωστής περίπτωσης καιόμενου φυτού κάνναβης σε ιεροτελεστία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο βωμός αυτός, μαζί με έναν άλλον, όπου έκαιγαν λιβάνι, βρισκόταν στην είσοδο ενός δωματίου όπου μάλλον λάμβαναν χώρα θρησκευτικές τελετές, σε ένα οχυρό του βιβλικού βασιλείου της Ιουδαίας. Προηγούμενες αναλύσεις αγγείων, καθώς και ιστορικές πηγές δείχνουν ότι ο ναός χρησιμοποιούνταν περίπου από το 760 π.Χ. μέχρι το 715 μ.Χ.
Η κάνναβης στον μικρότερο από τους δύο βωμούς ήταν αναμεμειγμένη με κοπριά ζώου, ώστε να μπορεί να καίει σε χαμηλή θερμοκρασία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εισπνέουν τις αναθυμιάσεις, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Tel Aviv, που εκδίδει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Τελ Αβίβ. Το δείγμα της κάνναβης περιείχε αρκετό από το συστατικό THC, για να προκαλέσει μια άλλη συνειδησιακή κατάσταση.
Το λιβάνι είχε τοποθετηθεί στον μεγαλύτερο βωμό και ήταν αναμεμειγμένο με ζωικό λίπος, ώστε να μπορούσε να καίγεται σε αρκετά μεγάλες θερμοκρασίες, ώστε να απελευθερωθεί το άρωμα του λιβανιού, όπως λένε οι ερευνητές.
Chemical analyses of dark material on the two altars’ upper surfaces conducted in the late 1960s proved inconclusive. Using modern laboratory devices, a team led by archaeologist Eran Arie of the Israel Museum, Jerusalem and bioarchaeologist Dvory Namdar of Israel’s Agricultural Research Organization – Volcani Center in Bet-Dagan analyzed chemical components of residues on each altar.
Σύμφωνα με βιβλικά και ιστορικά κείμενα, το λιβάνι έφτασε στην Μέση Ανατολή της Εποχής του Σιδήρου από την νότια Αραβία.
«Αλλά η κάνναβης είναι κάτι εντελώς νέο, για να καταλάβουμε το κάψιμο λιβανιού στην περιοχή και ειδικά στην Ιουδαία», αναφέρει ο Eran Arie, αρχαιολόγος του Μουσείου του Ισραήλ. Πρώιμες ενδείξεις έχουν δείξει ότι η χρήση άλλων ουσιών που επιδρούν στο μυαλό, όπως το όπιο, κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, σε διάφορα μέρη της αρχαίας Μέσης Ανατολής και της νοτιοδυτικής Ασίας.
Ο Eran Arie θεωρεί ότι τα φυτά κάνναβης καλλιεργούνταν μακριά από το Ισραήλ, εκεί που σήμερα είναι η Κίνα ή η νοτιοανατολική Ρωσία.
Πηγή: Science News