ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΟ NEWSBEAST

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. Ε. ΠΕΤΡΑΚΗ ΣΤΟ NEWSBEAST

O ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Π. Ε. Πετράκης ήταν προσκεκλημένος στον ιστότοπο Newsbeast (15/4/2025), όπου αναλύει διεξοδικά την οικονομική, γεωπολιτική και κοινωνική διάσταση της πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. «Πρόκειται για μια μορφή οικονομικού εθνικισμού που θυμίζει μερκαντιλισμό, σαν αυτόν που είχαμε πριν το 1700», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, συγκρίνοντας την πολιτική του Τραμπ με τις πρακτικές του 18ου αιώνα.

Με αιχμηρό και αναλυτικό λόγο, εξηγεί παράλληλα γιατί εν τέλει η Κίνα μπήκε στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την επιβολή των δασμών («θέλει να μειώσει τα ελλείμματα και να φέρει επενδύσεις πίσω, χωρίς όμως σχέδιο και χωρίς συμμάχους» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων) και πώς όλες αυτές οι κινήσεις μπορεί εν τέλει να μας οδηγήσουν σε μια παγκόσμια ύφεση. «Αν η Κίνα μπει σε ύφεση, θα την ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος. Το δεύτερο εξάμηνο του 2025 ίσως είναι η αρχή μιας διεθνούς επιβράδυνσης με πιθανότητες 60%», προειδοποιεί.

Στη συζήτηση αναλύεται επίσης το πώς μπορεί η Ευρώπη να λειτουργήσει ως ρυθμιστικός παράγοντας ανάμεσα σε δύο «οικονομικά βουβάλια» όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, ενώ παράλληλα εξηγεί γιατί η Ελλάδα ίσως εν τέλει βγει… «ευνοημένη» από τη σύγκρουση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα: «Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία και μόνο το 5% των εισαγωγών μας είναι από τις ΗΠΑ – προς το παρόν, είμαστε προφυλαγμένοι» όπως μας λέει. Στον αντίποδα όμως, «αν μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων λόγω ύφεσης, δεν θα έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Άρα, εκεί δεν είμαστε άτρωτοι»

Το επεισόδιο ρίχνει φως όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα αλλά και στις πολιτικές σκοπιμότητες μιας στρατηγικής που μοιάζει να μετατρέπει το παγκόσμιο εμπόριο σε παιχνίδι επιρροής, ισχύος και επιβίωσης. Ίσως εν τέλει ο εμπορικός πόλεμος να είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό αγώνα δασμών. Ίσως να είναι η αρχή μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας. Ή… ανισορροπίας.

Για να δείτε το podcast, πατήστε εδώ.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.


Λάβε στο email σου τις πιο έγκυρες αναλύσεις!

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης.