ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΙΤΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα συνιστά ένα πολυδιάστατο και σύνθετο φαινόμενο με εκτεταμένες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από την έντονη δυσκολία εύρεσης στέγης, γεγονός που απορρέει από τη δυσαναλογία μεταξύ υψηλής ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς κατοικιών, καθώς και από την υπέρμετρη αύξηση των ενοικίων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, οι Έλληνες καταναλώνουν κατά μέσο όρο το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι αιτιολογικοί παράγοντες της κρίσης περιλαμβάνουν την παρατεταμένη οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου και συνεπώς σε μείωση των διαθέσιμων κατοικιών, την άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, το καθεστώς της «χρυσής βίζας» που προσελκύει ξένους επενδυτές, καθώς και την ύπαρξη πληθώρας αχρησιμοποίητων ακινήτων. Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι πολλαπλές και σοβαρές, περιλαμβάνοντας τη χειροτέρευση του επιπέδου ζωής, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας.
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, προτείνεται ένα σύνολο στρατηγικών παρεμβάσεων, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της κοινωνικής στέγασης, την αναθεώρηση της στεγαστικής πολιτικής και την εισαγωγή καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης στεγαστικής κρίσης συνιστά το ισπανικό μοντέλο με τη δημιουργία της SAREB, γνωστής ως «bad bank». Η SAREB ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την απορρόφηση των προβληματικών ακινήτων και δανείων των τραπεζών που υπέστησαν κατάρρευση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η λειτουργία της SAREB στόχευε στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων μέσω της αναδιάρθρωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και της διαχείρισής τους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα οικονομικής ανάκαμψης.
Η υιοθέτηση ενός αντίστοιχου μέτρου στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, δεδομένης της συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων που πλήττουν την οικονομική σταθερότητα και εμποδίζουν την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Η ίδρυση μιας ελληνικής «bad bank» θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφόρτιση των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, βελτιώνοντας παράλληλα την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και διευκολύνοντας την παροχή προσιτής στέγασης. Έτσι, θα επιτυγχανόταν η δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και δίκαιης στεγαστικής αγοράς, παρέχοντας ασφάλεια και προστασία στους ευάλωτους πολίτες και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.
Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
E-Learning Πανεπιστήμιο Αθηνών (elearningekpa.gr)
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
- 1 από 122
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |