Η φυλή με την πιο υγιή καρδιά και τον πιο υγιή εγκέφαλο στον κόσμο
Η φυλή Τσιμάνε ζει εδώ και χιλιάδες έτη στα δάση του Αμαζονίου της Βολιβίας και εκτός από τις τοπικές κοινότητες στον υπόλοιπο κόσμο παρέμενε φυσικά άγνωστη. Όμως πριν από τέσσερα χρόνια οι Τσιμάνε έγιναν διάσημοι όταν μετά από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έχουν τις πιο υγιείς αρτηρίες και γενικότερα την πιο υγιή καρδιακή λειτουργία στην ανθρωπότητα.
Μια νέα έρευνα στους Τσιμάνε αποκαλύπτει ότι εκτός από την πιο υγιή καρδιά τα μέλη της φυλής διαθέτουν και τον πιο υγιή εγκέφαλο. Για να είμαστε πιο ακριβείς οι Τσιμάνε διαθέτουν έναν εγκέφαλο που δεν γερνά και δεν εκφυλίζεται ώστε να κάνουν την εμφάνιση τους συμπτώματα όπως η άνοια και η Αλτσχάιμερ.
Στα τροπικά δάση του Αμαζονίου στη Βολιβία ζουν περίπου 16.000 Τσιμάνε και ο τρόπος ζωής τους μοιάζει με εκείνον των αρχαίων προγόνων τους. H διατροφή των Τσιμάνε αποτελείται από κυνήγι και ψάρια του γλυκού νερού ενώ τρέφονται επίσης με ρύζι, καλαμπόκι, ρίζες μανιόκα (ένα φυτό σαν γλυκοπατάτα) και μπανάνες. Επίσης οι Τσιμάνε τρώνε πολλά φρούτα και ξηρούς καρπούς που συλλέγουν από τα δέντρα.
«Οι Τσιμάνε αποτελούν ένα καταπληκτικό φυσικό πείραμα για τις επιζήμιες επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία μας. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η εγκεφαλική ατροφία μπορεί να παρεμποδιστεί από τους ίδιους παράγοντες που συνδέονται με την καλή καρδιακή λειτουργία» υποστηρίζει ο Αντρέι Ίρμια, καθηγητής γεροντολογίας, νευρεπιστημών και βιοιατρικής μηχανικής στην Σχολή Γεροντολογίας Λέοναρντ Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) επικεφαλής της έρευνας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο των Τσιμάνε και τον συνέκριναν με αυτόν των αμερικανών και των ευρωπαίων διαπιστώνοντας ότι στα άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας τα ποσοστά ατροφίας του εγκεφάλου ήταν 70% μικρότερα στους Τσιμάνε σε σχέση με αυτά των ανθρώπων του δυτικού πολιτισμού. Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο 700 Τσιμάνε ηλικίας 40-94 ετών ο οποίος παρά το γεγονός ότι η φυλή έχει υψηλά ποσοστά εμφάνισης φλεγμονών αυτές δεν επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία όπως συμβαίνει στους ανθρώπους της Δύσης.
Μια εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι στους κατοίκους της Δύσης οι φλεγμονές είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και μεταβολικών συνδρόμων ενώ στους Τσιμάνε έχουν σχέση με το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα καθώς και με παρασιτικές μολύνσεις.
«Η καθιστική ζωή και η διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λίπη είναι πιθανό να επιταχύνει την απώλεια του εγκεφαλικού ιστού καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει κάνοντας μας πιο ευάλωτους στην εμφάνιση νόσων όπως η Αλτσχάιμερ. Οι Τσιμάνε μπορούν να αποτελέσουν το πρότυπο για τον ορισμό του υγιούς εγκεφάλου» αναφέρει η Χίλαρντ Κάπλαν, καθηγήτρια οικονομικών υγείας και ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν στις ΗΠΑ μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία μελετά τους Τσιμάνε τα τελευταία 20 έτη. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το προσδόκιμο ζωής των Τσιμάνε είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν ξεπερνά τα 45 έτη εξαιτίας των προβλημάτων με τις φλεγμονές που αντιμετωπίζουν.
Πηγή: naftemporiki