Το παρόν κείμενο αποτελεί βασικά σημεία εισήγησης, στο 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ» (For the World Balance), που έγινε στην Αβάνα 24-28 Ιανουαρίου 202, στο “Palacio de Convenciones de la Habana,
Περισσότερα
Πολύς λόγος γίνεται τους τελευταίους μήνες για την ούτως αποκαλούμενη «μετά-αλήθεια» (post-truth) και τις αρνητικές επιδράσεις της στην ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της δημοκρατίας εν γένει. Χωρίς αμφιβολία, ο βασικός παράγοντας, που εκτοξεύει το φαινόμενο και πολλαπλασιάζει τις σχετικές συζητήσεις, είναι η δυναμική μεσίτευση των γεγονότων από τα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα.
Περισσότερα
Η εχθρική σχέση μεταξύ των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης σε πολλές χώρες, ιδίως σε όσες υφίστανται οικονομική, πολιτική, αλλά και πολιτιστική κρίση, δεν είναι τόσο καινούργια, όσο υποστηρίζεται. Στην ιστορία του Τύπου, άλλωστε, υπάρχουν συχνές αναφορές για τη βία, που έχει ασκηθεί από την κρατική εξουσία στους τυπογράφους, στους εκδότες εφημερίδων και τους δημοσιογράφους. Ο αγώνας για την ελευθεροτυπία και τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα αποτελούν μερικά από τα σημεία αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία του Τύπου.
Περισσότερα
Η πλειονότητα των μελετητών προβλέπει νέες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας στο κοντινό μας μέλλον. Προβλέπουν ότι το διαδίκτυο θα καταστεί ακόμη πιο σημαντικό για τη ζωή μας, αν και θα είναι λιγότερο ορατό. Υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο θα καταστεί αντίστοιχο της «ηλεκτρικής ενέργειας» και θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη μηχανή με αποτέλεσμα να αλλάξει τα πάντα, από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις έως τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερα
Η ραγδαία έλευση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) δημιουργεί την άμεση αναγκαιότητα για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής των Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Συμβούλιο αυτό θα συζητά, θα εξετάζει και θα επεξεργάζεται, μαζί με ειδικούς επιστήμονες και διάφορους φορείς και εταίρους, συγκεκριμένες λύσεις σε ηθικοπρακτικά ζητήματα που συνεχώς αναδύονται στη σύγχρονη σφαίρα της ψηφιακής πληροφορίας (digital infosphere). Οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.
Περισσότερα
Στο συμφραζόμενο της έλευσης της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (που έχει ως αιχμή το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και των Νάνο-Πραγμάτων), η Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη θα στοχεύει στο να ενισχύσει και να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος πληροφορίας, γνώσης, καινοτομίας, παραγωγής και υπηρεσιών. Ένα δημοκρατικό οικοσύστημα που θα υπηρετεί πολίτες, δημιουργικές ιδέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες και κοινές αξίες, συμβάλλοντας στην ψηφιακή νοημοσύνη, τη συλλογική ευφυΐα και την κοινωνική εμπιστοσύνη, συνεργασία, ποικιλομορφία, ανθεκτικότητα και ευημερία.
Περισσότερα
Στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας, του Διαδικτύου και της κοινωνικής δικτύωσης, έχουν γεννηθεί πολυποίκιλες ευκαιρίες για εγκληματική δράση. Παραδοσιακώς τελούμενα εγκλήματα, όπως αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης, της παιδικής πορνογραφίας, των οικονομικών απατών, της παρενόχλησης, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, χρησιμοποιούν σαν δούρειο ίππο τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και μετεξελίσσονται στο χώρο και στο χρόνο.
Περισσότερα
Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και των επιταχυνόμενων τεχνολογιών, τα εκπαιδευτικά συστήματα καλούνται να επαναπροσδιορίσουν ριζικά τις μεθόδους, τα περιεχόμενα, τους στόχους και τις προτεραιότητές τους. Μέσα από την ανάπτυξη θεμελιωδών εννοιών, αξιών, προδιαθέσεων, δεξιοτήτων, γνώσεων και κατανοήσεων, μπορούμε να προωθήσουμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια τριών βασικών παραγόντων για την παιδεία του ψηφιακού πολίτη: (1) την ψηφιακή κοινωνική υπευθυνότητα, (2) την ενεργό συμμετοχή στην ψηφιακή κοινωνία και (3) τον ψηφιακό πολιτικό αλφαβητισμό.
Περισσότερα
Η προβολή και η αξιοποίηση περιοχών, δρωμένων και πολιτισμικών αγαθών με σύγχρονους όρους επικοινωνίας, αποτελεί το ζητούμενο για την ενεργοποίηση του αναπτυσσόμενου οικονομικού πυλώνα του Τουρισμού, όπου με τη Ναυτιλία και τη Γεωργία, διαμορφώνουν το οικονομικό προφίλ της χώρας. Η πολιτισμική πολυμορφία της Ελλάδας αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο, που σε συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις, θα μπορούσε να απογειώσει το πρόταγμα της «πολιτιστικής βιομηχανίας».
Περισσότερα
Στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα σε πολλές χώρες καταγράφονται αλλαγές, καθώς η νέα γενιά φοιτητών δημοσιογραφίας και μέσων ενημέρωσης «καλείται» να αναστοχαστεί για τις επιλογές της σταδιοδρομίας τους, αφού τόσο το ίδιο το επάγγελμα, όσο και οι παραδοσιακές επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές και το νέο θεσμικό περιβάλλον που δημιουργείται. Θα μπορούσε αυτή η νέα γενιά που σπουδάζει τα μέσα ενημέρωσης να αλλάξει την ίδια τη φύση της δημοσιογραφίας;
Περισσότερα