ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ZSOLT DARVAS: ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ BRUEGEL ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CORVINUS ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

In Deep Analysis προβάλλει τις απόψεις του Zsolt Darvas αναφορικά με το πώς το προσφυγικό ζήτημα, που πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη, αποτελεί μία κρίση ασφάλειας για την Ε.Ε., όπως τις εξέθεσε κατά τη συμμετοχή του στην Ημερίδα: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 

Συμμερίζομαι πολλές από τις απόψεις και τις ιδέες του κ. James. Θεωρώ, όμως, πως το μεγαλύτερο μάθημα από την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας αποτελεί το ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κοινά ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς έναν ευρωπαϊκό θεσμό, που να υπεραμύνεται και να ελέγχει τα σύνορα αυτά, διασφαλίζοντας την ασφάλεια στην Ε.Ε. Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό, όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών κάθε χώρας είναι εθνικές; Ακόμα και στο Βέλγιο δεν υπάρχει μόνο μία Ε.Υ.Π., αλλά περισσότερες, χωρίς να είναι εύκολη η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών αυτών υπηρεσιών.

Γνωρίζουμε την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Είχαν προϋπάρξει προειδοποιήσεις στην Ευρώπη χωρίς, όμως, να μεταδοθούν με τον σωστό τρόπο στις αρμόδιες αρχές. Δεν μπορούν να υπάρξουν ευρωπαϊκά σύνορα και ευρωπαϊκή ασφάλεια, χωρίς έναν έλεγχο στα δύο αυτά συστατικά στοιχεία.

Τώρα, λοιπόν, όλοι στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι, Υπό την έννοια ότι υπάρχει κάποια οικονομική ανάπτυξη, που δείχνει να επιστρέφει. Νομίζω ότι φέτος ήταν η μόνη χρονιά που η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που υπέμεινε τόσες πολλές οικονομικές περικοπές.

Αυτά είναι ίσως καλά νέα και ίσως πρέπει να τα γιορτάσουμε.

Να σκεφτούμε όμως τι συνέβη πριν, διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η ύφεση των προηγουμένων 5-6 ετών έγινε πολύ βαθύτερη από ότι έπρεπε κι αυτό συνέβη για πολλούς μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους οικονομικής διακυβέρνησης, τους οποίους θα ήθελα να επισημάνω:

Το ευρώ, επίσης, αντιμετώπισε τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε νόμισμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ευρωπαϊκά όργανα απλά δεν έκαναν τη δουλειά τους, δεν διαχειρίστηκαν την κρίση.

Υπήρξαν πολλές μεταμεσονύκτιες συναντήσεις στο Ecofin, στο Eurogroup, κ.λπ. Βλέπουμε ότι αυτό το σύστημα διακυβέρνησης που λαμβάνει χώρα μεταμεσονύκτια, με ad hoc συναντήσεις και διαπραγματεύσεις, δεν μας εκπλήσσει όταν δεν αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ήταν μια πραγματική τραγωδία αυτό που έγινε εδώ (στην Ελλάδα), αν και το ίδιο συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχει λοιπόν τώρα, πράγματι, μία κάποια ανάπτυξη και μπορεί να συνεχιστεί αυτή, αν και υπάρχουν βεβαίως κάποιοι παράγοντες κινδύνου.

 

Ο Zsolt Darvas σε στιγμιότυπο από την ομιλία του στη διάρκεια της Ημερίδας.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.