Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Στην εποχή που κυριαρχούσε στη Γερμανία η φιλοσοφία του Χέγκελ, ο ευφυής και ταλαντούχος νεαρός τότε Μαρξ δεν ακολούθησε τον νομικό κλάδο, όπως ο πατέρας του, αλλά προτίμησε να σπουδάσει φιλοσοφία και τέχνη και να ασχοληθεί με την ποίηση. Με τη συγγραφική και τη γενικότερη δραστηριότητά του απέκτησε ηγετική θέση στην ομάδα των «Νέων Εγελιανών» με την αριστερή ιδεολογία.
Περισσότερα
Την Κυριακή 8 Απριλίου 2018 θα γιορτάσουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων, την Ανάσταση του Ιησού, που θυσιάστηκε και σταυρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ο εορτασμός όμως αυτός δεν είναι κοινός για όλους τους χριστιανούς. Και το ερώτημα παραμένει μέχρι σήμερα: πότε αναστήθηκε ο Κύριος και γιατί δεν γιορτάζουν το Πάσχα όλοι μαζί οι χριστιανοί την ίδια ημερομηνία;
Περισσότερα
Τη στιγμή που ο άνθρωπος κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την κατάκτηση του μέλλοντος, είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αναλογισθεί το παρελθόν για να διαπιστώσει και σε άλλες φάσεις του ανθρώπινου βίου τη δημιουργική του ικανότητα. Η ενημερωτική αυτή αναδρομή στο έπος τής Ιλιάδας και της Οδύσσειας έχει σκοπό να παρουσιάσει τα σημαντικότερα γεωλογικά στοιχεία, που αναφέρονται μέσα στο έπος αυτό.
Περισσότερα
Η γεωλογία, η μελέτη της γης και της ιστορίας της, από την αρχή της ύπαρξής της τοποθετήθηκε στις Θετικές Επιστήμες. Το ευρύ, όμως, φαντασμαγορικό πεδίο των θεμάτων της, οι απαιτήσεις και ο τρόπος λειτουργίας της δημιουργούν την ανάγκη να δούμε πέρα από το πρακτικό φάσμα εφαρμογής της επιστήμης αυτής, προβάλλοντας την πιθανότητα μιας ανακατάταξής της μέσα στα υπάρχοντα γνωστικά πεδία.
Περισσότερα
Μετά από έρευνες τριών ετών, αποκαλύψαμε ότι ένα πρωτεΐνικό σύμπλοκο (ονόματι AP-2) στους μύκητες έχει διαφορετικό ρόλο από το αντίστοιχο (ομόλογο) σύμπλοκο στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς, αντί να συνεργάζεται με τον γενικό μηχανισμό ενδοκύττωσης και αποδόμησης μεμβρανικών πρωτεϊνών, στρατολογείται ειδικά για την ανακύκλωση πρωτεϊνών και ενζύμων, αναγκαίων στη δημιουργία της κυτταρικής μεμβράνης και του κυτταρικού τοιχώματος, που πραγματοποιείται στην άκρη του επιμηκυνόμενου μυκητιακού κυττάρου (μυκητιακής υφής). Πέραν της προφανούς σημασίας της εργασίας αυτής στην, εν δυνάμει, ανάπτυξη νέων στοχευμένων φαρμακολογικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση παθογόνων μυκήτων, τα ευρήματά μας είναι επίσης σημαντικά στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών, που διέπουν την αύξηση πολικών κυττάρων, όπως παραδείγματος χάρη οι νευρώνες των ζώων.
Περισσότερα
Η έννοια της «δημιουργικής οικονομίας» στη μεταφρασεολογία προέκυψε σχετικά πρόσφατα και προϋποθέτει αλληλεπίδραση δημιουργικότητας, πολιτισμού, οικονομίας και τεχνολογίας. Ομοίως η έννοια «δημιουργική βιομηχανία» εμπλέκει την τέχνη και τον πολιτισμό με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.
Περισσότερα
Στις 11 Μαΐου του 1916, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν δημοσιεύει στο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik ένα άρθρο, που αλλάζει εκ θεμελίων το πώς αντιλαμβανόμαστε τον χώρο, τον χρόνο και την έννοια της βαρύτητας. Στο άρθρο αυτό διατυπώνεται για πρώτη φορά η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Η θεωρία αυτή άλλαξε ριζικά την κατανόησή μας για το Σύμπαν και τον τρόπο που αυτό εξελίσσεται μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, ενώ παράλληλα οδήγησε και σε ένα σύνολο πρακτικών εφαρμογών, που άλλαξαν δραματικά την καθημερινότητά μας. Η ανάπτυξη της ΓΘΣ έγινε σταδιακά, στην προσπάθεια του Αϊνστάιν να γενικεύσει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, που είχε παρουσιάσει το 1905, σε συστήματα που επιταχύνονται το ένα ως προς το άλλο. Η πορεία αυτή διήρκησε περίπου 10 χρόνια, με αρκετά αξιοσημείωτα πισωγυρίσματα. Η θεωρία βασίζεται σε τρεις καινοτόμες προτάσεις που έκανε ο ίδιος ο Αϊνστάιν.
Περισσότερα
Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Πυρηνικών Ερευνών CERN. Πόσοι όμως γνωρίζετε για την πορεία που οδήγησε στην πρόταση για την ύπαρξη αυτού του σωματιδίου και το πώς συνδέεται η ανακάλυψη αυτή με την ύπαρξη νέας φυσικής;
Περισσότερα
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την Αμερικάνικη Επιτροπή Ενέργειας η έγκριση της κατασκευής ενός νέου πειράματος για την ανίχνευση της σκοτεινής ύλης. Το LUX-ZEPLIN (LZ) έχει 100πλάσια ευαισθησία από προηγούμενα πειράματα και σύμφωνα με την ανακοίνωση θα αναζητήσει τα ίχνη ενός υποθετικού είδους σωματιδίων που ονομάζονται «ασθενώς αλληλεπιδρώντα βαρέα σωματίδια» (WIMP). Πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα υποψήφια σωματίδια σκοτεινής ύλης και η ανακάλυψή τους θα απαντήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής. Πώς όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε την σκοτεινή ύλη και ποιά είναι τα υποψήφια σωματίδια;
Περισσότερα
Παρά την πληθώρα πηγών θεωρητικής πληροφόρησης, υπάρχει έλλειψη ενός αξιόπιστου μαθησιακού ιστοτόπου, ο οποίος θα αποτυπώνει τον ορθό τρόπο σκέψης στη διαγνωστική ιστοπαθολογία σε συνδυασμό με το δόκιμο τρόπο οργάνωσης και αξιολόγησης των κλινικο-παθολογοανατομικών ευρημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί μία ασφαλής διάγνωση. Το εγχείρημά μας αποσκοπεί στην εφαρμογή αρχών βιωματικής μάθησης μέσω της κατασκευής μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου πρόθυμοι, χαρισματικοί συνάδελφοι αποτυπώνουν την πολύτιμη διαγνωστική τους εμπειρία σε εκείνο το πεδίο της αχανούς μας ειδικότητας, που έχουν επικεντρώσει την επαγγελματική τους ενασχόληση.
Περισσότερα