ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Μελετάμε και παρουσιάζουμε τις επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες, ιδιαιτέρως με τους οικονομικούς και επιστημονικούς γίγαντες. Η Ελλάδα συγκρινόμενη με πολύ προηγμένες χώρες έχει πολύ καλές επιδόσεις στα θεωρητικά με πολύ περισσότερες αναφορές από την Ινδία και την Κίνα η οποία έχει την πιο επιτυχημένη και αναπτυσσόμενη οικονομία. Οι Ελληνικές επιδόσεις στα θεωρητικά είναι άριστες σε όλους τους τομείς, όπως δείχνουν οι συγκρίσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ και άλλοι γίγαντες στον χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας. Ενώ όμως είμαστε άριστοι στα επιστημονικά και ακαδημαϊκά δυστυχώς στην πράξη δεν τα καταφέρνουμε στην πραγματική οικονομία και στην διοίκηση επιχειρήσεων.


Lost Marie Curies and Einsteins are not rare; there were many thousands of them throughout humanity’s history.,  Max Roser, 2019, Talent is everywhere, opportunity is not. We are all losing out because of this. https://ourworldindata.org/talent-is-everywhere-opportunity-is-not

Ερευνητές ανά εκατομμύριο κατοίκων.

https://ourworldindata.org/grapher/researchers-in-rd-per-million-people?tab=chart&region=Europe&country=SWE~KOR~USA~CHN~DEU~GRC~FIN~FRA~DNK~Euro+area~RUS~TUR~GBR (26/4/2021)

Σύνοψη

Παρουσιάζεται στατιστική μελέτη με σύγκριση των επιστημονικών μελετών στην Ελλάδα με των αντίστοιχων στις άλλες χώρες με μια σειρά από γραφήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις μετρήσεις που έχει η διεθνής βάση δεδομένων SCImago η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς για παρόμοιες μελέτες, για συγκρίσεις χωρών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και νοσοκομείων. Η μελέτη αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και θα μπορούσε να είναι σε πολύ καλύτερη με μικρές βασικές αλλαγές, ιδίως στα Ελληνικά πανεπιστήμια, όπου οι καθηγητές αναγκάζονται να κάνουν έργο που δεν θα έκαναν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αφού πουθενά αλλού δεν γίνονται καταλήψεις, η πανεπιστήμια χωρίς καθαρίστριες ή με μηδενικό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα ανέρχεται και επιστημονικά, αλλά δεν εκμεταλλεύεται τν επιστημονικό πλούτο που παράγει εξάγοντας τους πλέον παραγωγικούς μελλοντικούς κορυφαίους επιστήμονες σε ανταγωνιστικές χώρες.  Αντιθέτως η Τουρκία έχει επενδύσει σωστά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και απολαμβάνει οφέλη.

Εισαγωγή

Κάθε μια και καθένας μας όπως οι Πυθαγόρειοι πρέπει να κάνει αξιολόγηση μετά από επισκόπηση των πράξεων της ημέρας και του έτους. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε όχι μόνο όλες και όλοι αλλά πολύ περισσότερο κάθε χώρα και ειδικότερα η Ελλάδα που δημιούργησε αυτή την πρακτική του Πυθαγόρα, που πρώτος δημιούργησε την έννοια της φιλοσοφίας και συγχρόνως έθεσε τις δυο θεμελιώδεις αρχές της επιστημονικής μεθόδου με την μέτρηση και μοντελοποίηση βασισμένη στα μαθηματικά.

Αυτοκριτική πρέπει να κάνουμε και εμείς κάθε βράδυ, κάθε χρόνο, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, και ασφαλώς ο κόσμος γίνεται καλύτερος, όπως έλεγα στους φοιτητές, όταν καθένας από εμάς γίνεται λίγο καλύτερος κάθε μέρα με βάση την αυτοκριτική. Αυτή αυτοβελτίωση μέσα από την αυτοκριτική βασισμένη στην λογική και τα πραγματικά δεδομένα, είναι η συνεχής επανάστασης που πρέπει να γίνεται μέσα μας, τόσο για το δικό μας καλό, όσο και για το καλό της ανθρωπότητας και φυσικά και της Ελλάδας.

Με αυτή ακριβώς την μέθοδο, βασισμένοι σε μετρήσεις επιχειρούμε την αυτοβελτίωση και μέσω αυτής, την βελτίωση της κοινωνίας, της οικονομίας και συγχρόνως με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των συγκρίσεων των επιδόσεων Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα επιχειρούμε την την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την ενθάρρυνση των Ελλήνων βιομηχάνων να εμπιστευθούν τους Έλληνες επιστήμονες και να επενδύσουν σε υψηλή τεχνολογία.

Παρουσιάζεται αξιολόγηση των επιδόσεων των Ελλήνων επιστημών στην Ελλάδα με βάση δεδομένων που στηρίζεται σε επιστημονικές μετρήσεις που είναι αποδεκτές από διεθνώς για παρόμοιες αξιολογήσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα με βάση αυτές τα μετρήσεις έχει σχεδόν άριστες επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Οι συγκρίσεις δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των πολύ καλών επιδόσεων της Ελλάδας και τα αποτελέσματα αποτελούν καλή βάση σχεδίασης του μέλλοντος και αποτελούν άριστο πρεσβευτή της Ελλάδας σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, βιομηχάνους και ειδικότερα στην υψηλή τεχνολογία η οποία μπορεί να εκτιναχθεί στην Ελλάδα λόγω του υψηλού δυναμικού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει άριστο επιστημονικό δυναμικό και συνεπώς είναι μια χώρα όπου μπορεί να αναπτυχθεί περεταίρω υψηλή τεχνολογία καλύτερα και φθηνότερα από ό,τι σε άλλες χώρες, σε περιοχές πολύ ομορφότερες από των πιθανών ανταγωνιστών μας. Οι 500000 νέοι επιστήμονες που έγιναν ανάρπαστοι σε όποιες χώρες πήγαν από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα και Τουρκία, αποδεικνύουν ότι το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό της Ελλάδας περιμένει να αξιοποιηθεί προς όφελος των ιδίων των επιστημόνων και τεχνολόγων, αλλά και της οικονομίας της Ελλάδας και των εταιρειών, Ελληνικών και ξένων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με επιτυχία. Γνωρίζω πολύ καλά από την πρόοδο μεγάλου αριθμού παλαιών φοιτητών μου, αλλά και της μακρόχρονης εμπειρίας με σε άλλη χώρα υψηλής τεχνολογίας, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, ότι οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί στην ανάπτυξη λογισμικού (και μάλιστα αποδοτικότεροι από πολλούς άλλους που θεωρούνται φθηνοί), όπως επίσης στις τηλεπικοινωνίες, τα διαστημικά και τα νέα υλικά, στην ιατρική και βιολογία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο ξέρουμε ότι παραμένει αδρανές και ανεκμετάλλευτο ή ακόμη χειρότερα φεύγει στο εξωτερικό και εργάζεται σε ξένες ανταγωνίστριες χώρες και η χώρα μας χάνει πολλαπλά, στον οικονομικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, βιομηχανικό τομέα και στο πληθυσμιακό μεταξύ των άλλων και, μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, της αρνητικής επιλογής, όπως την ονομάζω. Δηλαδή σε αντίθεση με τον κανόνα του Darwin που αυτομάτως επιλέγει και προωθεί τους καλύτερους, εμείς προωθούμε τους άριστους στους ανταγωνιστές μας και αυτό το θεωρούμε φυσιολογικό.

Κάθε χώρα πρέπει να επενδύει σε κάθε δραστηριότητα που έχει και έτσι κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες. Η Ελλάδα πρέπει για κάθε δισεκατομμύριο που ξοδεύει σε τομείς όπως ο αμυντικός να επενδύει το 1/3 σε έρευνα ανάπτυξη και κυρίως παραγωγή στην ίδια την Ελλάδα.

Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να αξιοποιηθούν, να πεισθούν οι Έλληνες και ξένοι βιομήχανοι ότι τους συμφέρει να αναπτύξουν και να παράγουν υψηλή τεχνολογία την Ελλάδα.

Μετρήσεις των επιστημονικών επιδόσεων

Η λογική που ανέπτυξε ο Αριστοτέλης είναι μια από τις βασικές επιστήμες που ο μέγας φιλόσοφος δημιούργησε, Σε αυτήν βασίζεται η εκπόνηση ενός συνεκτικού συστήματος που επιτρέπει να διερευνήσουμε, να ταξινομήσουμε και αξιολογήσουμε και τις καλές και κακές μορφές και πρακτικές συλλογισμών και δράσεων.

Την αυτοκριτική και αυτοαξιολόγηση πρέπει να κάνει και η Ελλάδα μας και κάποιες όψεις αυτής της δράσης επιχειρείται σε αυτήν την μελέτη. Πολύ συχνά ακούμε διάφορες αρνητικές κρίσεις για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία στην Ελλάδα και ομοίως για τα ερευνητικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία κ.λπ. και επειδή η δική μου εμπειρία έρχεται σε αντίθεση με πολλά από αυτά που ακούγονται για το επίπεδο των σπουδών και της επιστημονικής έρευνας που γίνεται στην Ελλάδα έκανα τις τελευταίες δεκαετίες μερικές μελέτες που επικαιροποιώ, στις οποίες παρουσιάζονται με επιστημονικά κριτήρια και μετρήσεις που δεν αμφισβητούνται οι επιδόσεις των Ελλήνων στην επιστημονική έρευνα.

Η εμπειρία μου από διεθνή επιστημονικά συνέδρια και τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με έχει πείσει εδώ και χρόνια ότι οι Έλληνες είναι παρόντες σε όλα τα διεθνή επιστημονικά δρώμενα, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι στα διεθνή συνέδρια συναντώ πάρα πολλούς παλαιούς φοιτητές μου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Ακόμη πιο σημαντική απόδειξη των καλών επιδόσεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι το γεγονός ότι πτυχιούχοι μας είναι καθηγητές πανεπιστημίων σε όλη την Γη. Ειδικότερα στις ΗΠΑ οι Έλληνες καθηγητές είναι το 12% των ξένων καθηγητών και το μόνο έθνος που έχει μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι Γερμανόφωνοι καθηγητές με 24%, αλλά φυσικά αν διαιρέσουμε με τον πληθυσμό των Ελληνόφωνων (Κυπρίων Ελλήνων και εξ Ελλάδος) και των Γερμανόφωνων (Γερμανών, Αυστριακών και Ελβετών) ο Ελληνικός δείκτης είναι πολύ μεγαλύτερος του Γερμανικού. Οι Έλληνες είναι πανταχού παρόντες, σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια, διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Έλληνες δημοσιεύουν σε διεθνή περιοδικά με κριτές και θεωρώντας ότι η προβολή λανθασμένων στοιχείων βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα, την επιστήμη και ειδικότερα τα πανεπιστήμια (αφού στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό έρευνας γίνεται σε αυτά) θέλω να δείξω με αριθμούς το τι συμβαίνει στη χώρα μας στο χώρο της έρευνας.

Σήμερα η Ελλάδα είναι 30η στην διεθνή κατάταξη με βάση τον αριθμό των επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κατά την περίοδο 1995 έως 2019. Συνεπώς η διεθνής θέση της χώρας δεν είναι και τόσο άσχημη όσο συχνά μας λέγεται από πολλούς, σχεδόν πάντα χωρίς στοιχεία. Δυστυχώς το 2019, που είναι το πιο πρόσφατο έτος που υπάρχουν δεδομένα, η Ελλάδα έχει κατέβει πάρα πολύ στην 39η θέση (αμέσως μετά την Φιλλανδία) με πτωτική τάση, ενώ η Τουρκία που ήταν πολύ χαμηλά παλαιότερα ανέρχεται ταχύτατα και έχει την 19η θέση και της αξίζουν συγχαρητήρια.

Η Τουρκία έχει ανοδική πορεία τα τελευταία 15-25 έτη, όπως φαίνεται και στο γράφημα που παρουσιάζεται με την σύγκρισή διαφόρων χωρών.

Η μελέτη αυτή συμπληρώνει μια προηγούμενη μελέτη που είχα κάνει πριν από αρκετά χρόνια με αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που έδειχναν ότι τα Ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα με προεξέχοντα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια παράγουν σημαντικότατο ερευνητικό έργο. Στην πρώτη μελέτη έδειξα μεταξύ των άλλων ότι το κόστος ανά επιστημονικό άρθρο στην Ελλάδα ήταν το ένα χιλιοστό του αντίστοιχου κόστους στις ΗΠΑ και το ένα πεντάκις χιλιοστό του κόστους της Ιαπωνίας. Συνεπώς η Ελληνική ερευνητική απόδοση είναι εξαιρετική. Δυστυχώς η σύγκριση αυτή απαιτεί πολλά δεδομένα και είναι δύσκολο να επαναληθφεί.

Σύμφωνα με την μελέτη που έκανα την δεκαετία 1995 με 2005 η Ελλάδα ήταν 26η στη διεθνή κατάταξη παραγωγής επιστημονικών άρθρων. Στην Ελλάδα την δεκαετία 1995 με 2005 έχει δημοσιεύσει 66.000 άρθρα, δηλαδή το 65% των άρθρων που έχει δημοσιεύσει η Γαλλία, το 23% των Η.Π.Α., το 43% της Γερμανίας, το 42% της Αγγλίας (η βάση δεδομένων που χρησιμοποίησα τότε ξεχώριζε τα μέλη το Ηνωμένου Βασιλείου), το 62% της Σκωτίας, το 110% της Ιρλανδίας, το 110% της Νορβηγίας και το 60% του Ισραήλ που είναι ένας γίγαντας στον χώρο της έρευνας. Αυτά μας λένε οι απόλυτοι αριθμοί την δεκαετία 1995 με 2005 και πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η διεθνής θέση της χώρας δεν ήταν ούτε και είναι και τόσο άσχημη όσο συχνά λέγεται από πολλούς, σχεδόν πάντα χωρίς στοιχεία. Επίσης η Ελλάδα την δεκαετία 1995 με 2005 στην κατάταξη με βάση τον λόγο του αριθμού των άρθρων προς τον πληθυσμό της χώρας, με ένα δείκτη που δημιούργησα τότε, είναι 14η παγκοσμίως την εποχή που έκανα την μελέτη (2005). Η Σκωτία έρχεται πρώτη, δεύτερο το Ισραήλ, η Δανία και η Φιλανδία ακολουθούν, η Κύπρος είναι 23η, η Αγγλία 24η, η Γερμανία 31η, η Γαλλία 32η, οι ΗΠΑ 42η, η Ρωσία 45η, η Ινδία 61η, Κίνα 62η, μεταξύ των 65 χωρών που συνέκρινα.

Μελετάμε και παρουσιάζουμε τις επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας και τις συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες, ιδιαιτέρως με τους οικονομικούς και επιστημονικούς γίγαντες. Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιώ, θεωρεί ότι είναι Ελληνικά επιστημονικά άρθρα μόνο αυτά που ο πρώτος συγγραφέας τους εργάζεται σε Ελληνικό ίδρυμα, πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα ή νοσοκομείο. Λαμβάνει υπόψη όλα τα ιδρύματα ανεξαρτήτως αν είναι κρατικά ή ιδιωτικά, αν και τα τελευταία έχουν προς το παρόν μηδενική παρουσία και απήχηση. Αν η βάση δεδομένων είχε την δυνατότητα να λαμβάνει υπόψη και τα άρθρα που οι υπόλοιποι εκτός του πρώτου συγγραφείς εργάζονται στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ήταν πολύ ψηλότερα σε αυτή την παγκόσμια σύγκριση, διότι οι Έλληνες που συμμετέχουν σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα χωρίς προϋπολογισμό, ή με πολύ μικρό προϋπολογισμό, όπως συχνά συμβαίνει δεν είναι εύκολο να είναι πρώτοι συγγραφείς. Φυσικά ερευνητικές εργασίες που γίνονται από Έλληνες που εργάζονται σε άλλες χώρες καταμετρώνται στο ενεργητικό των ξένων χωρών και όχι τις Ελλάδας. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με ερευνητές, κυρίως καθηγητές που έχουν και δεύτερη θέση, όπως επιτρέπεται, και καλώς επιτρέπεται, διότι έτσι ανεβαίνει το επίπεδο στην Ελλάδα, οι οποίοι συχνά είναι υποχρεωμένοι να βάζουν πρώτο το ξένο ίδρυμα, η προτιμούν να το βάζουν πρώτο.

Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκε και ο δείκτης h ο οποίος εκφράζει τον αριθμό των άρθρων της χώρας που έχουν λάβει τουλάχιστον h αναφορές. Ποσοτικοποιεί την επιστημονική αξία, την βαρύτητα της παραγωγικότητας και τον επιστημονικό αντίκτυπο του επιστημονικού έργου κάθε χώρας. Ομοίως αυτός ο δείκτης βαθμολογεί με διεθνώς αποδεκτό τρόπο την αξία, την αναγνωριση, ή κατ’ ελάχιστον την αποδοχή που έχει κάθε ερευνητής σε όλο τον Κόσμο. Ασφαλώς αυτός ο δείκτης, αλλά και άλλοι παρόμοιοι αδικεί χώρες που δεν δημοσιεύουν στην Αγγλική γλώσσα, όπως την Ρωσία και την Κίνα, πιθανώς και άλλες χώρες, όπως είναι κατά την γνώμη μου φανερό από τις μετρήσεις που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη. Η Κίνα άλλαξε δραστικότατα τα τελευταίε πέντε έτη και έτσι τα ιδρύματά της ανέρχονται ταχύτατα.

Η σύγκριση των κορυφαίων επιστημόνων των κρατών έχει ενδιαφέρον διότι δείχνει ότι η Ελλάδα σύμφωνα με αυτό τον δείκτη είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους αντίστοιχους Ρώσους και Ινδούς, το οποίο νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόοδος της Κίνας στα μαθηματικά πάνω στα οποία φυσικά βασίζονται όλες οι επιστήμες, όπως είπαμε.

Την ίδια πρόοδο έχει η Κίνα στις επιστήμες των μηχανικών και ειδικά στους υπολογιστές.

Ας εστιάσουμε σε χώρες συγκρίσιμες σε πληθυσμό με την Ελλάδα.

Η σύγκριση με Φιλλανδία, Δανία, Νορβηγία Σουηδία και Ισραήλ επιτρέπει να είμασε αισιόδοξοι, παρόλο που από το 2009 η ανοδική πορεία κάμπτεται σημαντικά.

Ας δούμε τον δείκτη Η που βασίζεται στους καλύτερους επιστήμονες και ο οποίος επίσης είναι καλός.

Ας δούμε τι γίνεται στην πληροφορική και υπολογιστές, όπου διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα είναι άριστη, παρόλη την πτώση από το 2014-7 και οι καλύτεροι πληροφορικοί συγκρίνονται με όλων των χωρών.

Η πορεία της Ελλάδας στις επιστήμες των μηχανικών είναι επίσης άριστη, τόσο ο μέσος όρος όσο και οι άριστοι. Προσέξετε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ καλύτερη από το Ισραήλ, πιθανώς διότι σε αυτό γίνεται διαβαθμισμένη έρευνα, ενώ θα περιμέναμε το αντίθετο.

Στις καλές τέχνες, φιλοσοφία, στα γράμματα δεν πάμε καλά. Ίσως διότι δεν δημοσιεύουμε στα Αγγλικά κα η πτώση μετά το 2009 είναι εμφανέστατη.

Στην βιοχημεία, γενετική και μοριακή βιολογία δεν έχουμε αρκετά καλές επιδόσεις.

Στα θεωρητικά οικονομικά έχουμε καλές επιδόσεις.

Στην επιστήμη υλικών, τα μαθηματικά έχουμε άριστες επιδόσεις.

Στις νευροεπιστήμες η κατάσταση δεν φαίνεται ικανοποιητική.

Στην φυσική και αστρονομία η κατάσταση είναι ικανοποιητική.

Ας δούμε τώρα τα έξι κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Τα Ελληνικά πανεπιστήμια από το 2014 εμφανίζουν πτώση που ειδικότερα στην έρευνα γίνεται εμφανέστερη το 2019.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα νοσοκομεία. Ειδικότερα επισημαίνουμε ότι μετά το 2011 η ερευνητική δραστηριότητα των Πανεπιστημίων και των νοσοκομείων παρά την κρίση και τα μηνμόσια διατηρείται πολύ καλή.

Οι ξένες χώρες, οι ξένοι βιομήχανοι και εργοδότες γνωρίζουν άριστα το υψηλό δυναμικό των Ελλήνω και τους προσλαμβάνουν με κλειστά τα μάτια εκμεταλλευόμενοι τους εξαιρετικούς Έλληνες επιστήμονες και αυτό επίσης αποδεικνύει ότι το επιστημονικό Ελληνικό δυναμικό είναι άριστο. Το υψηλό Ελληνικό δυναμικό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα ξένα πανεπιστήμια τα τελευταία 15-20 χρόνια παίρνουν συχνά χωρίς συστατικές επιστολές μεταπτυχιακούς Έλληνες πτυχιούχους διότι η εμπειρία τους έχει δείξει ότι επιτυγχάνουν και αποδίδουν προς όφελος των ξένων πανεπιστημίων και στην συνέχεια των ξένων βιομηχάνων. Γνωρίζω επίσης ότι επιτυγχάνουν ακόμη και οι πτυχιούχοι που δεν είχαν καλές επιδόσεις στο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Η σύγκριση των Ελλήνων επιστημόνων με τους ξένους που έχω από την εμπειρία μου ως καθηγητής, ως επιβλέπων δεκάδων διδακτορικών με τους αντίστοιχους ξένους επιτρέπει να επιβεβαιώνω τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Έχω επιβλέψει διδακτορικά στο ΕΚΠΑ και άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ξένα πανεπιστήμια σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Αίγυπτο και συμμετέχοντας για δεκαετίες σε διαστημικά πειράματα NASA και ESA έχω συνεργαστεί πολλούς νέους Έλληνες και ξένους επιστήμονες και η σύγκριση αυτή επιτρέπει να βγάζω σωστά συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο των επιστημόνων στην Ελλάδα που επιβάλλει να είμαστε αισιόδοξοι και να κοινοποιούμε αυτή την εκτίμηση σε όλου όσους ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, πολιτικούς, αμήχανους, αλλά και όλους τους Έλληνες αφού μάλιστα αυτοί πληρώνουν το κόστος για την έρευνα και την εκπαίδευση στην χωρα μας και τους διαβεβαιώ ότι τα χρήματά τους αποδίδουν σωστά και συχνά πολλαπλά και πολλαπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Τι πρέπει να γίνει

Με βάση τις μετρήσεις και συγκρίσεις που παρουσιάζονται αποδεικνύεται το ισχυρό, μεγάλο, πολυπληθές και υψηλό επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας. Το επιστημονικό δυναμικό αναμένει επενδυτές, Έλληνες και ξένους να δημιουργήσουν βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικών, νέων υλικών, λογισμικού, νανοτεχνολογίας, στατιστικής κ.λπ. διότι το διαθέσιμο δυναμικό είναι τεράστιο και θα ωφεληθούν τα μέγιστα, η Ελλάδα, οι νέοι επιστήμονες, οι πολιτικοί μας και ακόμη περισσότερο όσοι επενδύσουν. Ο χώρος του πολιτισμού και των καλών τεχνών επίσης ο οποίος είναι παραμελημένος και υποχρηματοδοτείται μπορεί και πρέπει να αποδώσει προς όφελος της Ελλάδας.

Η Βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτην

Η παρούσα έρευνα βασίζεται σε μετρήσεις όλων των επιστημονικών περιοδικών (κάπου 21.500 επιστημονικά περιοδικά) που τα εκδίδουν περισσότεροι από 5.000 διεθνείς εκδότες και στα οποία δημοσιεύουν οι επιστήμονες όλου του κόσμου. Με βάση αυτές τις μετρήσεις αναπτύχθηκε η βάση δεδομένων που χρησιμοποιώ. Η βάση δεδομένων των επιστημονικών περιοδικών αναπτύχθηκε από τις πληροφορίες που περιέχονται σε όλα τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η βάση έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτή ως η καλύτερη τέτοιου τύπου βάση δεδομένων Scopus®, την Scimagojr, . Η βάση δεδομένων Scopus και η Scimagojr είναι αυτές που χρησιμοποιείται διεθνώς στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων, των επιστημονικών ιδρυμάτων και μεμονωμένων επιστημόνων. Την έχει αναπτύξει ο εκδοτικός οίκος Elsevier και πολλοί ερευνητές πολλών πανεπιστημίων και χρησιμοποιείται διεθνώς. Η αυτή η βάση δεδομένων ταξινομεί και αξιολογεί τα επιστημονικά άρθρα σε δεκάδες κύριες θεματικές περιοχές και επιστημονικές κατηγορίες. Με βάση αυτές τις μετρήσεις έχουμε δεδομένα για όλα τα έγκυρα επιστημονικά άρθρα τα οποία δημοσιεύονται μετά από κρίση άλλων επιστημόνων, ώστε να θεωρούνται έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Τα άρθρα κατηγοριοποιούνται επίσης ανά χώρα. Με την βάση αυτή, ανάλογα με το περιεχόμενο ομαδοποιούνται και ταξινομούνται όλα τα επιστημονικά όλων των χωρών. και μετρήσεις απόδοσης της χώρας από 239 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η SCImago είναι μια επιστημονική ερευνητική ομάδα αφιερωμένη στην ανάλυση των πληροφοριών, την εκπροσώπηση και την ανάκτηση μέσω τεχνικών οπτικοποίησης. Η επιστημονική ομάδα SCImago παρέχει τα δεδομένα για την κρίση κα ταξινόμηση όλων των ερευνητικών έργων, όλων των χωρών, των ιδρυμάτων και μεμονωμένων επιστημών διεθνώς. Με αυτή τη βάση δεδομένων γίνεται η κατάταξη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων ανάλογα με έναν σύνθετο δείκτη που συνδυάζει τρία διαφορετικά σύνολα των δεικτών με βάση τις επιδόσεις της έρευνας, τα αποτελέσματα της καινοτομίας και κοινωνικές επιπτώσεις μετράται με την προβολή ιστοσελίδων τους.

Ευχαριστίες

οφείλονται στην SCImago. (2007). SJR — SCImago Journal & Country Rank, Scimagojr, http://www.scimagojr.com η οποία δημιούργησε την βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε για την μελέτη αυτή και την Scopus.

Βιβλιογραφία

Ξ. Μουσάς, Εφημερίδα Καποδιστριακό, ΕΚΠΑ, 15/10/2006, http://kapodistriako.uoa.gr/stories/094_op_01/index.php?m=2

Πηγή: SCImago. (2007). SJR — SCImago Journal & Country Rank. http://www.scimagojr.com


 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

empty

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: