Τα νέα μας

Το νέο βιβλίο των Παναγιώτη Πετράκη και Παντελή Κωστή με τίτλο «Το Παραγωγικό και Επενδυτικό Κενό στην Ελληνική Οικονομία: 1990-2035», προσφέρει μια σφαιρική και αναλυτική ματιά στην τροχιά της ελληνικής οικονομίας, επικεντρωμένη στην επίδραση των επενδύσεων κατά την περίοδο από το 1990 έως το 2035. Καταγράφει επιπλέον τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε περιόδους ευμάρειας και αστάθειας και αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία των επενδύσεων για την οικονομική βιωσιμότητα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια μελέτησαν τον εσωτερικό πυρήνα της Γης και διαπίστωσαν ότι η κίνησή του άρχισε να επιβραδύνεται γύρω στο 2101, επηρεάζοντας, κατά λίγο, την περιστροφή της Γης.

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι μια καυτή, πυκνή σφαίρα σιδήρου περίπου στο μέγεθος της Σελήνης, η οποία περιστρέφεται υπό την έλξη του μαγνητικού πεδίου της Γης και τη βαρυτική επίδραση των εξωτερικών στρωμάτων.

Δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις επιφύλασσε για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας κατάταξης QS World University Ranking (QS – Quacquarelli Symonds) καθώς και η κατάταξη THE University Impact Rankings (THE – Times Higher Education). 

Tο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ, προσφέρει διακόσιες (200) ΔΩΡΕΑΝ θέσεις για επιμόρφωση σε απόφοιτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και σπουδαστές Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας τους.

Ο Σεκενένρε Τάο ήταν ένας από τους τελευταίους Φαραώ της 17ης δυναστείας. Κυβέρνησε το τοπικό αιγυπτιακό βασίλειο των Θηβών στην δεύτερη μεταβατική περίοδο. Πρέπει να ανέβηκε στον θρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1560 π.Χ. ή το 1558 π.Χ. Ήταν ο πρώτος Φαραώ που ξεκίνησε τον πόλεμο εκδίωξης από την Αίγυπτο των εισβολέων Ασιατών Υξώς της 15ης δυναστείας, τον οποίο ολοκλήρωσε ο γιος του Άμωσις Α’. Η πολεμική δράση του Σεκενένρε Ταο είχε ως συνέπεια να χαρακτηριστεί ως «Ο Γενναίος» και έτσι να μείνει στην αιγυπτιακή ιστορία.

Για πρώτη φορά -και σε πιλοτική μορφή για 100 ωφελούμενους- η επιμόρφωση γίνεται προσωποποιημένα, δηλαδή με βάση το ξεχωριστό προφίλ, τις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει ο άνεργος και όχι με βάση την εικόνα που παρέχουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ηλικία, τα πτυχία ή και η διάρκεια της ανεργίας.

Διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε ένα κρανίο ηλικίας 4.000 ετών και εντόπισε στοιχεία που φέρεται να υποδηλώνουν θεραπεία του καρκίνου, καθώς φάνηκε να αφαιρέθηκε χειρουργικά σχετικός όγκος.

Πρόκειται για κρανίο άνδρα από την αρχαία Αίγυπτο, περίπου 30 ετών, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 2687 και 2345 π.Χ. και βρέθηκε στο αρχείο του Πανεπιστημίου Cambridge.

Δύο ομάδες αστρονόμων από τη Βρετανία και την Ιαπωνία ανακάλυψαν έναν δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά. Ο πλανήτης, που είναι ελαφρώς μικρότερος από τη Γη, ονομάζεται Gliese 12 b και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 12,8 ημέρες.

H Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) χαρακτηρίζεται από έντονες προκλήσεις και ευκαιρίες με αποτέλεσμα οι συζητήσεις γύρω από τα οφέλη και τα κόστη που τη συνοδεύουν να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες στις μέρες μας. Από τη μια μεριά πρόκειται για μια τεχνολογική εξέλιξη και κρίσιμες επιδράσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες με αποτέλεσμα να διαταράσσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα υπάρχοντα συστήματα.

Μια αινιγματική δομή σχήματος L και ενδιαφέρουσες εδαφικές ανωμαλίες θαμμένες κάτω από την επιφάνεια του Δυτικού Νεκροταφείου, επίσης γνωστού ως Δυτικό Πεδίο της Γκίζας, αποκάλυψε μια γεωφυσική μελέτη που διεξήχθη από αρχαιολόγους του Διεθνούς Πανεπιστημίου Higashi Nippon, του Πανεπιστημίου Tohoku και του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής (NRIAG) της Αιγύπτου.