Τα νέα μας

Η μουσική είναι αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή γλώσσα, η οποία μπορεί να προκαλέσει όλα τα συναισθήματα.

Είναι όμως αυτή η γλώσσα παγκόσμια; Νιώθεις τα ίδια πράγματα με έναν Κινέζο ακούγοντας την ίδια μουσική σύνθεση;

Αυτό έψαξε να βρει μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναζητώντας το πώς ανταποκρίνονται στην ίδια μουσική διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Απίστευτη είναι η ανακάλυψη επιστημόνων υλικού που είναι το αρχαιότερο στη Γη!

Συγκεκριμένα, επιστήμονες βρήκαν σε ένα μετεωρίτη, ο οποίος είχε πέσει στην Αυστραλία πριν 50 χρόνια, αστρόσκονη που είχε σχηματιστεί πριν πέντε έως επτά δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή προτού καν δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για το αρχαιότερο υλικό που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη, η οποία έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος 4,6 δισ. ετών.

Πάρα πολύ σημαντική είναι η ανακάλυψη που έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA. Εντόπισε τον πρώτο του εξωπλανήτη, ο οποίος έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και παράλληλα βρίσκεται στη φιλόξενη ζώνη του άστρου του, δηλαδή σε απόσταση κατάλληλη για να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, συνεπώς και συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

Ανθρώπινο DNA πάνω σε ένα κομμάτι από ρητίνη σημύδας που χρησιμοποιείτο ως τσίχλα πριν 5.700 χρόνια ανακάλυψαν επιστήμονες στη Δανία. Χάρη σε αυτό, κατάφεραν να ανακτήσουν όλο το γονιδίωμα του ανθρώπου. Είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά.

Ο ουρακοτάγκος, ο μακρινός ξάδερφός μας, έχει τον δικό του τρόπο για να επικοινωνεί με τον άλλο.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που αποκρυπτογράφησε τη «γλώσσα» των χειρονομιών και των φωνητικών σημάτων των ουρακοτάγκων που ζουν σε προστατευόμενο δρυμό του Βόρνεο.

Στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, κάτω από τον παγετώνα Ντένμαν ερευνητές εντόπισαν το σημείο, που αποτελεί το βαθύτερο μέρος της Γης, σε μια τάφρο που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο εντοπισμός του σημείου αυτού - σημειωτέον ότι μόνον στον ωκεανό υπάρχουν βαθύτερα σημεία της επιφάνειας του φλοιού της Γης (βλ. Τάφρος των Μαριανών με βάθος 10.971 μ. στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό) – έγινε στο πλαίσιο λεπτομερούς χαρτογράφησης της στεριάς της Ανταρκτικής κάτω από τους αιώνιους πάγους της.

Αυστραλοί και Ινδονήσιοι επιστήμονες εντόπισαν σε ασβεστολιθικό σπήλαιο στη νήσο Σουλαβέζι της Ινδονησίας βραχογραφίες που απεικονίζουν οκτώ μικρές ανθρώπινες μορφές –μερικές από τις οποίες έχουν και χαρακτηριστικά ζώου– να κυνηγούν με δόρατα ή μακριά σκοινιά δύο αγριόχοιρους και τέσσερις μικρούς βούβαλους. Πρόκειται για την αρχαιότερη στον κόσμο σκηνή κυνηγιού, ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών.

Αν δώσετε στο σκύλο σας την εντολή «κάτσε», το πιθανότερο είναι να υπακούσει. Αλλά θα ανταποκριθεί εξίσου, αν η λέξη αυτή προφερόταν από έναν ξένο, ή κάποιον με διαφορετική προφορά;

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι θα το κάνει, καθώς φαίνεται πως οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις λέξεις με τρόπο περίπλοκο, κάτι που νομιζόταν ότι είναι μοναδικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων.

«Είναι ένα πολύ σταθερό και ενδιαφέρον εύρημα», λέει ο Tecumseh Fitch, ειδικός στην επικοινωνία των σπονδυλωτών, στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος δεν είχε εμπλακεί στην έρευνα.

Με μια πρώτη σκέψη, η άμμος μας φαίνεται κάτι εντελώς κοινό και αδιάφορο. Ωστόσο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του BBC εξηγεί γιατί η άμμος είναι πολύτιμη, πωλείται στη μαύρη αγορά και έχει πυροδοτήσει εκρήξεις βίας το τελευταίο διάστημα. Και αυτό γιατί την άμμο ο άνθρωπος την χρησιμοποιεί σχεδόν παντού.

Θα πρέπει η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο να θεωρηθεί ανθρώπινο δικαίωμα; Ή μήπως αποτελεί πολυτέλεια;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για την προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η ζωή, η ελευθερία και η αποφυγή βασανιστηρίων – είναι ένας τρόπος για να δώσει τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων να ζήσουν μια στοιχειωδώς καλή ζωή.

Ο Δρ. Merten Reglitz, λέκτορας στον τομέα της Παγκόσμιας Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας στο Journal of Applied Philosophy.