Τα νέα μας

Τον Μάιο του 2023 βρέθηκε ένα αρχαίο πήλινο πλακίδιο 3.300 ετών που βρέθηκε στην κεντρική Τουρκία, μαρτυρά την καταστροφική εισβολή στην αυτοκρατορία των Χετταίων, από ένα άγνωστο κράτος της Εποχής του Χαλκού. Το πλακίδιο, που έχει το μέγεθος της ανθρώπινης παλάμης, βρισκόταν ανάμεσα σε ερείπια του πολιτισμού των Χετταίων, στην πόλη Büklükale, περίπου 60 χλμ. νοτιοανατολικά της Άγκυρας, και βρέθηκε από τον αρχαιολόγο του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ανατολίας, Kimiyoshi Matsumara.

Aπό σήμερα Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 11:00, μέχρι την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 23:59, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικές αιτήσεις για συμμετοχή στη νέα διαδικτυακή δράση επαγγελματικής κατάρτισης με τίτλο «Προσωποποιημένη Επιμόρφωση με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων διαδικτυακών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που η συνολική τους διάρκεια θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ώρες.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέσω εργαλείων που βοηθούν στην παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, στον εντοπισμό διαρροών ρύπανσης και στην παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της ξηρασίας στην Αφρική και τη μέτρηση των αλλαγών στο λιώσιμο των παγόβουνων.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε λατομείο στο Κορόλεβο στην Ουκρανία λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια. Πιθανώς πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης δραστηριότητας στην ήπειρο. Οι πελεκημένες πέτρες είναι προσεκτικά κατασκευασμένες από ηφαιστειακό βράχο.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι πελεκημένες πέτρες ήταν πιθανότατα ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή του είδους, βοηθώντας στη σφαγή ζώων και στην επεξεργασία δερμάτων για ρούχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health», εξετάστηκαν τα επίπεδα ρύπανσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και η θνησιμότητα σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τις δύο δεκαετίες ως το 2019.

Απολιθωμένα δέντρα ηλικίας 390 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκαν στη νοτιοδυτική Αγγλία ανήκουν, σύμφωνα με νέα μελέτη, στο παλαιότερο γνωστό δάσος της Γης. Το δεύτερο αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος είναι το δάσος Gilboa στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το οποίο χρονολογείται πριν από 386 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό δάσος στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης και ανασκαφών ήρθαν στο φως «νωπογραφίες σημαντικής αξίας», μέσα και γύρω από την Οικία της Λήδας, ενός από τα κτίρια της αρχαίας Πομπηίας που καταστράφηκε και θάφτηκε στην τέφρα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος, το 79 μ.Χ.

Η εντυπωσιακότερη τοιχογραφία είναι αυτή που εικονίζει τον Φρίξο και τη δίδυμη αδελφή του, την Έλλη, ενώ φεύγουν πάνω στο χρυσόμαλλο κριάρι για να γλιτώσουν από τη μητριά τους, την Ινώ. Ο Φρίξος, κρατώντας σφιχτά το αφηνιασμένο ζώο, παρακολουθεί, αδυνατώντας να επέμβει, την πτώση της αδελφής του στη θάλασσα που πήρε το όνομά της.

Το Ε.Κ.Π.Α. ανακοινώνει τα αποτελέσματα μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του η εταιρία δημοσκοπήσεων ALCO σε δείγμα 1.000 ατόμων, την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου 2024.

Η πιθανή κατάρρευση του «Παγετώνα της Αποκάλυψης» (Thwaites) προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 65 εκατοστά.

Από τους 1919 αποφοίτους που συμμετείχαν στην έρευνα το 73,7% δήλωσαν ότι μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα απέκτησαν νέες γνώσεις και το 63,4% ότι απέκτησαν νέες δεξιότητες. Μάλιστα τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα εκτίμησαν ότι οι νέες γνώσεις και οι δεξιότητες τους συνέβαλαν στη βελτίωση της αποδοτικότητας τους (40,1%) καθώς βοηθήθηκαν να αποδίδουν καλύτερα στη δουλειά τους.