Τα νέα μας

Το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν, ένα πολύ φωτεινό κβάζαρ, εντοπίστηκε με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO).

Τα κβάζαρ είναι οι φωτεινοί πυρήνες των μακρινών γαλαξιών και τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Οι μαύρες τρύπες που τροφοδοτούν τα κβάζαρ συλλέγουν ύλη από το περιβάλλον τους σε μια διαδικασία τόσο ενεργητική που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες φωτός.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και επικεντρώνεται στις σωρευτικές επιπτώσεις μιας σειράς απειλών, προειδοποιεί ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου οδεύει προς ένα σημείο καμπής που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα.

Ο ελληνομαθής πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, τίμησε με μια δήλωσή του την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Γι’ αυτόν δεν πρόκειται για μια τυπική ενέργεια, λόγω των σπουδών του, αφού σπούδασε αρχαία Ελληνικά στο πανεπιστήμιο, τα οποία του έχουν εμπνεύσει σε όλη του τη ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανσή του, ότι «στη Γερμανία πάνω από 10.000 μαθητές μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά στο σχολείο και ο αριθμός τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια».

Τρεις φοιτητές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης διάβασαν 15 στήλες ενός από τους παπύρους που θάφτηκαν μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. Ο εν λόγω πάπυρος πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και ανήκει σε μια συλλογή περίπου 1.800 παπύρων που βρέθηκαν στην πόλη Χερκουλάνεουμ – κοντά στην Πομπηία. Περισσότεροι από 800 από τους παπύρους ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα και τώρα φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στη Νάπολη.

Ένα άγνωστο είδος πτερόσαυρου που έζησε πριν από 168 με 166 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκε στο νησί Σκάι της Σκωτίας. Ονομάστηκε Ceoptera evansae και υπολογίζεται ότι έζησε κατά τη διάρκεια της Μέσης Ιουρασικής περιόδου. Ανήκει σε μια ομάδα πτερόσαυρων γνωστή ως Darwinoptera, με πολλά απολιθώματα να έχουν βρεθεί και στην Κίνα.

Φαίνεται απίστευτο, αλλά ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει έναν σκουπιδότοπο σε μέρος όπου δεν έχει καταφέρει ακόμη να πατήσει το πόδι του… Πρόκειται για τον πλανήτη Άρη, ο οποίος έχει αρχίσει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια πραγματική χωματερή από τις αποστολές των ρομποτικών εξερευνητών που στέλνουν εκεί οι διαστημικές υπηρεσίες.

Tην Πέμπτη1η Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» - Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ στην ελληνική κοινωνία και την επιστήμη των Μυρτώ Δημητροπούλου & Ευγενία Μπουρνόβα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρύτανης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Οι συγγραφείς μίλησαν για το βιβλίο και στη συνέχεια έλαβε χώρα στρογγυλή τράπεζα από τους διατελέσαντες προέδρους σχετικά με το Τμήμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους και όχι μόνο.

Ομάδα επιστημόνων εντόπισε έξι πλανήτες να κινούνται γύρω από το νεαρής ηλικίας άστρο TOI-1136 του γαλαξία μας, το οποίο βρίσκεται περίπου 270 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα ίχνη και ενός ακόμη πλανήτη σε αυτό το σύστημα.

Σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου.

Βαθιά κάτω από τον βυθό της Σαντορίνης μια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τα απομεινάρια μιας από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχει δει ποτέ η Ευρώπη.