Τα νέα μας

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα συμβάν, που τοποθετείται χρονικά πριν 233 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται να διευκόλυνε την κυριαρχία των δεινοσαύρων στον πλανήτη μας, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική ομάδα. Οι επιστήμονες εντόπισαν τα ίχνη μιας ακόμη μαζικής εξαφάνισης των ειδών, με την επιστημονική ονομασία Carnian Pluvial Episode, που τοποθετείται κατά την Ύστερη Τριασική περίοδο.

Οι παλιοί κάτοικοι της Νέας Μάκρης, το αποκαλούσαν για χρόνια «νησί». Ένα ιερό χτισμένο σε νησίδα, στο Μικρό Ελος της Μπρεξίζας. Τώρα, αρκετοί επισκέπτες αναζητούν το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Σε αυτόν τον χώρο, δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής,  λατρευόταν η θεά Ισις, ο Σάραπις (εξελληνισμένη μορφή του Οσίριδος)  και ο γιος τους Ωρος. Ενα ολόκληρο συγκρότημα που ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός το 160 μ.Χ. και κατά τους αρχαιολόγους, λειτουργούσε στα όρια του κτήματος που διατηρούσε στην περιοχή.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ., ή 22η ημέρα του Βοηδρομιώνος κατά το αττικό ημερολόγιο, ώρα 10 το πρωί, δύο αντίπαλοι στόλοι, των Ελλήνων και των Περσών, ήταν παραταγμένοι σε θέση μάχης στο στενό της Σαλαμίνας.

Από τα υπεράριθμα, ψηλά πλοία τους, οι Πέρσες, βέβαιοι για τη νίκη τους, θα πρέπει να έβλεπαν με υπεροψία τον κατά πολύ μικρότερο ελληνικό στόλο απέναντί τους, πιστεύοντας ότι το τέλος της μάχης θα σήμανε και την οριστική υποταγή των ελλαδικών πόλεων, που προσπαθούσαν να κατακτήσουν επί δέκα χρόνια.

Η ανακάλυψη, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής, σύμφωνα με τη NASA.

Η NASA κυκλοφόρησε μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν από ένα από τα ισχυρότερα διαστημικά τηλεσκόπια της.

Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται απίστευτα στιγμιότυπα από αστέρια που εκρήγνυνται και από συστάδες μακρινών γαλαξιών. Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Nasa την περασμένη εβδομάδα, και καταγράφηκαν για αρκετές δεκαετίες από το Chandra X-ray Observatory.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ εκτοξεύτηκε το 1999 και περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε απόσταση έως και 65.000 μίλια (105.000 χλμ).

Μια εντυπωσιακή μάσκα από τερακότα ηλικίας 2.400 ετών, η οποία αναπαριστά τον θεό Διόνυσο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαίο Δασκύλιο της Μικράς Ασίας, στην Τουρκία.

Πρόκειται πιθανότατα για αναθηματική μάσκα, για δημιούργημα δηλαδή που αποσκοπούσε να εκφράσει ευχαριστήρια στον συγκεκριμένο θεό.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή, βεβαίως, κάθε άλλο παρά νέες είναι. Πρόσφατα ήλθε στο φως από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Koçman ένα κελάρι που ήταν τοποθετημένο στην κουζίνα ενός σπιτιού στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Τα ηφαίστεια κατατάσσονται συνήθως σε δύο κατηγορίες, σε όσα αποδίδουν ποτάμια λάβας που απειλούν μόνο τις γύρω περιοχές και σε εκείνα που βυθίζουν τον πλανήτη στο σκοτάδι και τον όλεθρο.

Μόνο που τώρα μια νέα μελέτη μάς λέει πως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από αυτό. Και πως δεν πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι ούτε για την πρώτη κατηγορία.

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα αιγυπτιακό φρούριο 3.200 ετών που χτίστηκε από τους Αιγύπτιους και τους Χαναναίους, τους αρχαίους εχθρούς των Ισραηλιτών, σύμφωνα με τη Βίβλο. Πρόκειται για το Φρούριο Galon και χτίστηκε για να κρατήσει τους νεοαφιχθέντες Φιλισταίους έξω από την περιοχή.

Ένας παλαιοντολόγος από την Καλιφόρνια δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν πόσο μακριά έχουν μετακινηθεί οι πόλεις που γεννήθηκαν, ακόμα και μέχρι πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια!

Ο διαδικτυακός χάρτης, που σχεδιάστηκε από τον Ίαν Γουέμπστερ (Ian Webster), διαθέτει μια σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πραγμάτων για τη Γη, όπως για παράδειγμα πού ζούσαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι.

Η κατακλυσμική σύγκρουση και συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών, των πιο μακρινών και με μεγαλύτερη μάζα μέχρι σήμερα που έχουν ανακαλυφθεί με τη βοήθεια των βαρυτικών κυμάτων, είναι το νέο επίτευγμα των ανιχνευτών LIGO (ΗΠΑ) και VIRGO (Ευρώπη).

Από τη σύγκρουση, που συνέβη όταν το σύμπαν είχε σχεδόν τη μισή σημερινή ηλικία του, περίπου επτά δισεκατομμύρια έτη, προέκυψε μια μαύρη τρύπα με μάζα όσο 142 ήλιοι, ενώ παράλληλα στο σύμπαν εκτοξεύθηκαν βαρυτικά κύματα με ενέργεια όσο οκτώ ήλιοι.